Vill sätta Tesla på plats – med svensk elbilsteknik

20 år gamla Saab 9-3 ligger till grund för Turkiets nya "folkelbil".

Annons
Annons

Det är inte bara biltillverkarna själva som planerar nya elbilar. Turkiet ska ta fram en egen ”folkelbil” med räckvidd på 50 mil, och grunden kommer från Saab 9-3.

Projektet drivs av den turkiska regeringen och målet är att bilköparna inte ska behöva vända sig till en utländsk biltillverkare för att kunna köpa en elbil. 85 procent av komponenterna ska byggas i Turkiet.

Den nya elbilen skulle börja säljas 2021, men nu är den uppskjuten ett år. En första prototyp ska dock presenteras nu i december, uppger industriministern Mustafa Varank för tyska auto motor und sport.

Fem företag har gått ihop i ett joint venture-samarbete för att bygga elbilen och chefen har tidigare jobbat på Bosch. Totalt plöjs 30 miljarder kronor ned i projektet.

Vill sätta Tesla på plats – med svensk elbilsteknik
Tillverkningen av eldrivna Nevs 9-3 är igång, i liten skala.

20-årsjubileum för grundmodellen

För fyra år sedan nådde Turkiet en överenskommelse med Nevs om att den nya elbilen ska baseras på gamla Saab 9-3. Fem olika versioner ska byggas – en sedan, en kombi, en halvkombi, en cabriolet och en suv – och Fikri Işık, som inledde arbetet med elbilen för några år sedan, hintade tidigare om att en av dem kan få räckviddsförlängare.

”Vår bil blir bättre och säkrare än Teslas bil. De måste sätta upp laddstationer, men vi sätter laddstationen i bilen tack vare en motor som förlänger bilens räckvidd”, sa han.

Om elbilen börjar säljas 2022 blir det exakt 20 år sedan grundmodellen Saab 9-3 började tillverkas.

Den turkiska regeringen är övertygade om att bilen blir ”internationellt konkurrenskraftig” och att den kommer förändra bilindustrin i landet.

Vill sätta Tesla på plats – med svensk elbilsteknik
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har sagt att bilprojektet ska bli ”en dröm för den turkiska nationen”.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen