Tysklands nya klimatpaket officiellt – med elbilsrabatter och högre bensinpris

Angela Merkel har presenterat en ny klimatplan som ska kapa utsläppen, med bland annat elbilsrabatter och högre bensinpris. Men Teslaköpare kommer stängas ute från elbilssubventionerna även i fortsättningen.

Tysklands nya klimatpaket officiellt – med elbilsrabatter och högre bensinpris
Tyska Teslaköpare blir snuvade på elbilsbonusen även i fortsättningen.

De högljudda klimatprotesterna från bland andra Greta Thunberg har spridit sig över världen. Tyskland har dubbelt så höga koldioxidutsläpp per invånare som Sverige och tusentals personer har demonstrerat för klimatet i tyska städer de senaste dagarna.

Dessutom genomfördes högljudda protester mot bilbranschen på Frankfurtsalongen.

Men under fredagen enades regeringspartierna om ett nytt klimatpaket på hundratals miljarder kronor. Målet är att få bland andra bilägarna att ändra sitt beteende och sänka sina utsläpp. Klimatpaketet presenterades efter en 16-timmars nattmangling med förhandlingar.

Elbilsrabatt – men inte för dyra elbilar

En av nyheterna är att bensinpriset höjs i olika steg under de kommande åren, men landsbygdsbor utan tillgång till bra kollektivtrafik ska kompenseras och inte drabbas lika mycket av de höjda bensinpriserna.

Vid sidan av bensinprishöjningen ska Tyskland fortsätta subventionera elbilar, men om några år kommer subventionen bara betalas ut för elbilar som kostar mindre än 40.000 euro. Med tanke på att instegsversionen av Tesla Model 3 idag kostar 43.390 euro skulle därmed ingen Teslaköpare få ta del av elbilsbonusen med de nya reglerna.

Tyskland har haft en liknande regel sedan tidigare. Idag får elbilsköpare 4.000 euro i subvention (3.000 euro för laddhybridköpare), men bara om bilen kostar mindre än 60.000 euro. Teslas motangrepp blev att lansera en instegsversion av Model S med mindre utrustning som precis slank in under 60.000 euro. Det fick tyska myndigheter att gå i taket.

Läs också: Efter bilbränderna – protesterna fortsätter: "Stoppa suvarna!"

VW-chefen Herbert Diess är nöjd med klimatpaketet som Angela Merkel presenterat.

Hård kritik från olika håll

Tyskland ska också bygga en miljon nya laddstationer för elbilar till 2030 och höja fordonsskatten för smutsiga bilar. Förbundskansler Angela Merkel vill se sex miljoner sålda laddbilar 2030 – idag är den siffran knappt en halv miljon.

"Vi har skapat flera incitament för att folk ska kunna bete sig mer miljömässigt ansvarsfullt. Vi tror att vi kan nå målen", säger hon.

Flera tyska industriledare och entreprenörer har öppet kritiserat klimatpaketet för att vara alldeles för mesigt. Men Volkswagenchefen Herbert Diess är nöjd med den försiktiga approach som han tycker regeringen tar.

"Vi behöver en systemförändring för elektrisk mobilitet. Bilen kommer tappa sina nackdelar under de kommande åren. De blir tysta, säkra och rena. Klimatpaketet innehåller viktiga beslut för att expandera elmobiliteten", säger han.

Tusentals personer har demonstrerat för klimatet de senaste dagarna.

 
Jag tycker det är bra att begränsa elbilsbonusen så den bara gäller billigare elbilar.
Ja
175
90
Nej