Avgjort: Kia och Tesla kör om alla konkurrenter: ”Vinner överlägset”

Hela 45 bilmodeller var nominerade till Gröna Bilisters tävling om ”Miljöbästa bil”, en titel som bland andra Renault Zoe och Tesla Model S tidigare tagit...

Annons
Annons

Hela 45 bilmodeller var nominerade till Gröna Bilisters tävling om ”Miljöbästa bil”, en titel som bland andra Renault Zoe och Tesla Model S tidigare tagit hem.

I år är det Kia e-Niro som står som vinnare för privatköpare, och Tesla Model 3 är vinnaren för företagsköpare. Vinnarna har utsetts av sex personer i en jury, där bland andra auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind ingår, och bilarna måste vara både säkra, fossiloberoende och energieffektiva för att kunna vinna. De måste också kunna beställas nu.

Biltillverkare som jobbar för att sänka utsläppen under tillverkningen av själva bilen får också extrapoäng.

När det gäller Kia e-Niro skriver juryn att ”ingen längre kan avvisa eldrift” när den här räckvidden och laddhastigheten finns tillgänglig till den här prislappen.

”Underbar att köra”

I motiveringen till varför Tesla Model 3 tog hem tjänstebilspriset skriver juryn att den är ”underbar att köra, energieffektiv, har ett väl utbyggd laddinfrastrukturnät samt en räckvidd som gör att långresor inte är något problem”. Model 3 vann ”överlägset”, skriver Gröna Bilister.

Audi får ett hedersomnämnande för att den har en bra och grundlig livscykelanalys för gasbilen A3 e-tron och för att de satsar på att minska klimatpåverkan när elbilen e-tron tillverkas. Även Renault hyllas för en bra livscykelanalys för elbilen Zoe.

Bästa privatbilarna

1. Kia e-Niro (el), 24 poäng
2. Renault Zoe (el), 20 poäng
3. Hyundai KONA electric (el), 18 poäng
3. Nissan Leaf (el), 18 poäng

Bästa företagsbilarna

1. Tesla Model 3 (el), 33 poäng
2. Kia e-Niro (el), 15 poäng
3. Skoda Octavia G-TEC (gas), 14 poäng

 
Annons
Annons
Rulla till toppen