Teslas ”lösning” efter stölderna: Fråga tjuven om lov

Teslas ”lösning” efter stölderna: Fråga tjuven om lov

Tidigare i år härjade en stöldliga i Sverige som drabbade Teslaägare. Totalt stals tio Model S och Model X.

Polisen misstänker att bilarna stulits genom att tjuvarna med hjälp av en liten pryl "lyssnar" på bilnyckelns signal och på så sätt kan förlänga den. då räcker det med att nyckeln ligger innanför dörren om bilen står utanför.

När bilen sedan är stulen verkar tjuvarna ha använt störsändare för att stänga av signalen som annars hade gjort att bilarna kunnat spåras via GPS. Polisen gör en så kallad internationell rättshjälpsbegäran som tar flera månader – och då är bilen redan långt borta.

Tesla har dock en annan utväg – som inte heller är till någon hjälp i praktiken, skriver Teknikens Värld. Lösningen går ut på att föraren ger skriftligt samtycke till att polisen får göra en sökning.

Läs också: Teslaköpare larmar: Tidigare ägaren kunde kontrollera min bil

"Det är förstås omöjligt för oss, vi kan ju inte få tag på tjuven", säger Niklas Rånge, som utreder Teslastölderna på polisen i Halland, till Teknikens Värld.

Tesla har lanserat en funktion som heter "PIN to drive" där föraren måste fylla i en kod innan bilen kan köras iväg. Teslaägare kan också avaktivera "Passive entry" som innebär att föraren måste trycka på nyckeln för att öppna bilen och avaktivera "Auto-present handles" så dörrhandtagen inte fälls ut automatiskt.

Recharge har tidigare skrivit om hur tidigare ägare kunde kontrollera Teslabilar trots att de bytt ägare, ett problem som även kan drabba andra märken.

 
Ja
65
20
Nej