Batterierna blir billigare – men inte elbilarna

De senaste två åren har kostnaderna för elbilsbatterier sjunkit med 34 procent. Trots det kostar fortfarande en elbil 40 procent mer än en jämförbar bil med förbränningsmotor. Det rapporterar tyska Ecomento.de.

Enligt en rapport från det tyska konsultbolaget Horváth & Partners har priset på litiumjonbatterier sjunkit i rask takt på senare år. 2010 kostade de 600 euro per kWh, och enligt mätningar från förra året är nu priset nere på 150 euro per kWh. Och priset lär av allt att döma fortsätta att sjunka.

"Vi är övertygade om att denna trend kommer att fortsätta. Enligt våra prognoser kommer en kWh år 2020 att kosta mindre än 90 euro. Från 2025 kommer priserna att varar nere på mellan 50 och 70 euro per kWh, säger Horváth & Partners chefsutredare Alexander Rittel.

Till en början följde priserna på elbilar också priserna på batterierna. 2010 var en elbil mer än dubbelt så dyra som en jämförbar förbränningsbil. Prisgapet sjönk sedan år för år men har sedan 2016 stått stilla. Och förra året fick en kund som slog till på en elbil betala 44 procent mer än en likvärdig bil med förbränningsmotor.

Ett faktum som står i vägen för elektrifieringen, enligt Alexander Rittel.

"Ett genombrott för den elektriska mobiliteteten beror till stor del på priset. Om inte biltillverkarna erbjuder sina kunder lägre priser så kommer det straffa sig på lång sikt."

 
När elbilarna blir billigare byter jag till elbil.
Ja
286
54
Nej