Här är nya Toyota Mirai: Vätgasbilen blir betydligt snyggare – och bakhjulsdriven

Enormt lyft för modellen som väcker mycket känslor.

Här är nya Toyota Mirai: Vätgasbilen blir betydligt snyggare – och bakhjulsdriven

Det är ingen hemlighet att designen på Toyotas vätgasbil Mirai väcker känslor. Modellen är knappast någon storsäljare i Sverige – under hela förra året registrerades bara fem exemplar.

Om det beror på att antalet vätgasmackar fortfarande är försvinnande få eller på att bilen som sagt väcker känslor designmässigt låter vi vara osagt.

Nu har dock Toyota visat en ny plan för Miraimodellen som är ett stort kliv framåt. På bilsalongen i Tokyo visar Toyota nya generationen Mirai i konceptform – och den förändras rejält jämfört med dagens modell.

Den nya konceptbilen har en låg och slank design som hämtat inspiration från Lexus. Den största nyheten vid sidan av designen är att Toyota Mirai numera blir bakhjulsdriven, ett stort kliv för Toyota.

"Jag vill att kunderna säger att de vill ha Mirai inte bara för att det är en bränslecellsbil, utan för att de verkligen vill ha den här bilen – och att den bara råkade vara en bränslecellsbil", säger Yoshikazu Tanaka, chefsingenjör för Toyota.

Även insidan känns betydligt modernare med digitala instrument och en 12,3 tum stor infotainmentskärm. Det finns också en digital innerbackspegel och kameror istället för backspeglar.

Jämfört med dagens Mirai får nya generationen även 30 procent längre räckvidd. Enligt Toyota går dagens Mirai "över 30 mil" i verklig körning, så nya modellen borde därmed kunna köras knappt 40 mil på en tank. Inte helt konkurrenskraftigt jämfört med många av dagens batterielbilar, kan tyckas.

I övrigt får vi inte veta så mycket om tekniken under skalet – det kommer förmodligen i samband med att Tokyosalongen öppnar.

Bränslecellsbilar tankas med vätgas vilket ska gå snabbare än att ladda en elbil, och ur avgasröret kommer bara vattenånga. Men kritikerna klagar på att tekniken är ineffektiv och att antalet vätgasmackar fortfarande är försvinnande få.

Nya Toyota Mirai ska börja säljas sent 2020.

 
Snyggt – vilket lyft!
Ja
297
24
Nej