Efter ägarnas klagomål: Tesla ska förbättra regnsensorn

Efter ägarnas klagomål: Tesla ska förbättra regnsensorn
Tesla använder kameror istället för en vanlig regnsensor för att avgöra om vindrutetorkarna behöver sättas igång.

Tesla har fått en hel del klagomål från Model 3-ägarna när det gäller regnsensorn. Vissa tycker den fungerar perfekt medan andra ondgör sig över att sensorn är alldeles för långsam, och att den fungerar bättre hos andra märken.

"Käre Elon! Kan vi snälla lägga mer fokus på funktioner som vindrutetorkare än på spel och vridbar grafik (som jag fortfarande inte fattat vad jag behöver till)", skriver en uppretad Model 3-ägare i en svensk Facebookgrupp.

Att systemet verkar bete sig så olika för olika förare kan i sig också vara ett problem.

Nu verkar det som att Model 3-ägarna blivit bönhörda. Under måndagen gav Elon Musk själv besked på Twitter om att Tesla utvecklar något som kallas Deep Rain, ett neuronnät som förhoppningsvis blir bättre än dagens regnsensor i Model 3.

Skickas ut trådlöst till bilarna

En vanlig regnsensor skickar oftast ut en signal längsmed vindrutan. Om den bryts eller om sensorn skickar ut mer ljus än vad som kommer tillbaka drar systemet slutsatsen att det är regn eller snö på vindrutan, och torkarna sätts igång.

Men Tesla har valt en mycket mer avancerad lösning. Istället används bilder från kameran för Autopilotsystemet. Bilderna analyseras av ett neuronnät för att avgöra hur snabbt vindrutetorkarna måste gå.

Detta tycker alltså en del Teslaägare fungerar dåligt, och det blir intressant att se om Elon Musks Deep Rain-teknik kommer fungera bättre. Systemet ska också avgöra om Autopiloten behöver sänka hastigheten beroende på regn- eller snömängden.

"Det krävs överraskande mycket djupinlärning för att veta när och hur snabbt torkarna ska röra sig", skriver han på Twitter. Deep Rain ska skickas ut med en mjukvaruuppdatering, men det är oklart när.

Vid sidan av Deep Rain har Tesla tagit patent på elektromagnetiska vindrutetorkare som löper längs med vindrutan istället för på konventionellt vis. Det ska bland annat sänka energiförbrukningen.

 
Jag tycker regnsensorn i min bil fungerar bra.
Ja
152
132
Nej