Tre nya kinesiska elsuvar på ingång – snart säljstart i Norge

Tre nya kinesiska elsuvar på ingång – snart säljstart i Norge

De stora biljättarna har fått skarp konkurrens från Kina. De senaste åren har flera kinesiska biltillverkare pratat om att börja sälja elbilar i Europa och på den stora bilsalongen i Frankfurt har de kinesiska tillverkarna haft stora montrar på sistone.

Nu under hösten har vi skrivit om Byton M-Byte, en eldriven familjesuv som ska locka med hög tekniknivå, en enorm infotainmentskärm och lång räckvidd i förhållande till sitt pris.

På den norska marknaden kommer nu ytterligare tre kinesiska elbilstillverkare lansera nya konkurrenter. De heter Seres, MG och DFSK, och tillsammans ska uppstickarna lansera mer än 20 olika elbilsmodeller i Norge fram till 2025, skriver Side 3.

Första modellerna heter DFSK E3 och Seres SF5, som får räckvidd på mellan 40 och 52 mil – men det är enligt den väldigt tillåtande NEDC-körcykeln. I verkligheten ligger räckvidden förmodligen mer mellan 25 och 40 mil och märkets norska kontaktperson hävdar att räckvidden ska vara på samma nivå som hos konkurrenterna.

Seres SF5 blir en suv-crossover som ska utmana Audi e-tron. Exakt vad Seres SF5 ska kosta är inte klart, men importören säger att den ska hamna i det övre prissegmentet i sin klass. Bilen har ett 90 kWh-batteri och kan snabbladdas med 100 kW. Effekten ligger på 694 hästkrafter och vridmomentet på 1.040 Nm.

Seres hette tidigare SF Motors och har fabriker i USA och Kina. Tidigare i år sparkades 90 anställda hos Seres i Silicon Valley och USA-lanseringen sattes på paus.

En intressant detalj är att Seres SF5 kommer kunna beställas med räckviddsförlängare i form av en liten förbränningsmotor. Så blir det även för de två uppföljarna som är planerade, den mindre SF3 och den större SF7.

De första leveranserna ska köras igång under sensommaren 2020.

DFSK E3 har en mer konventionell suv-kaross och ser inte riktigt lika modern ut. Den ska kosta mellan 250.000 och 400.000 norska kronor beroende på version.

Vid sidan av DFSK och Seres ska även klassiska märket MG tas in i Norge. Märket ägs numera av kinesiska SAIC och lanserar nu den eldrivna kompaktsuven MG ZS. Den får ett 44 kWh-batteri med 26 mils räckvidd enligt WLTP-körcykeln och ett instegspris på 229.990 norska kronor. Den blir därmed en av de billigaste elbilarna i Norge.

 
Jag kan absolut tänka mig att köpa någon av de här elsuvarna.
Ja
131
165
Nej