Avslöjad: Här är första bilden på Mazdas nya elbil

Verkar bjuda på en udda designlösning från sportbilen RX-8.

Avslöjad: Här är första bilden på Mazdas nya elbil

Mazda ska inom kort lansera märkets första elbil. Premiären är planerad till bilsalongen i Tokyo på onsdagen, men redan nu har en första bild läckt ut i en japansk biltidning.

Bilden visar en konceptbil som heter Mazda MX-30 och förmodligen är det alltså så den kommande elbilen ska heta. Designen är kantig och framför allt fronten har ett säreget utseende med en "inskjuten" grill.

Även bakdörrarna är lite udda eftersom de verkar vara hängda i bakkant, som i BMW i3. Mazda har ett förflutet med den här typen av bakdörrar i sportbilen RX-8 med wankelmotor. CCS-laddkontakten är placerad på höger bakskärm.

Designen är helt ny och enligt Mazda ska den nya modellen hamna mellan CX-3 och CX-5 storleksmässigt. Mazda MX-30 får ett 35,5 kWh-batteri och en elmotor på 143 hästkrafter, så någon fartfantom lär det inte bli. Och det är heller inte meningen, enligt Mazda.

Vår första provkörning av Mazdas elbil gjordes i en prototyp.

Räckvidden lär hamna på 25 mil som längst vilket placerar den i ungefär samma klass som Honda e och Mini Cooper SE. Men det är betydligt kortare än konkurrenter som Hyundai Kona och Kia e-Niro.

Som enda svenska biltidning fick auto motor & sport provköra en prototyp av Mazdas elbil i september. Vår utsände John Eriksson kritiserade effekten som kändes för låg, särskilt vid omkörningar.

"Motorresponsen är elbilsdirekt men mjuk och är inte särskilt kraftfull. Man får inte alls samma imponerande accelerationskänsla som i de flesta andra elbilar. Den suger istället iväg med en jämn och smidig kraft. Upplevelsen är i det perspektivet mer förbränningsmotorlik", skrev han.

Mazda har valt en lite udda metod för framtidens laddbilar: först kommer en helt eldriven bil, och senare kommer laddhybrider och modeller med räckviiddsförlängare – eventuellt i form av en wankelmotor. Annars har Mazda varit långsamma i omställningen till eldrift, och märket verkar inte ha några konkreta planer idag på att fasa ut förbränningsmotorerna. Mazda ska till exempel utveckla en ny typ av dieselmotor.

 
Jag tycker Mazdas elbil ser bra ut!
Ja
56
58
Nej