Lexus gör helt om – här är nya elbilsplanerna

Första produktionsklara elbilen presenteras inom kort.

Lexus gör helt om – här är nya elbilsplanerna
Lexus LF-30 är en konceptbil som visar hur framtidens elbilar från märket kan se ut.

Lexus har precis som ägaren Toyota varit avigt inställda till elbilar. Märket har storsatsat på "självladdande hybrider", som bilarna beskrivs i reklamen, men där batteriet laddas upp av en bensinmotor.

Men tuffare utsläppskrav har tvingat Lexus att tänka om. Nu planeras flera eldrivna modeller och på bilsalongen i Tokyo får vi en liten försmak i form av en ny konceptbil.

Lexus LF-30 får fyra elmotorer, en i varje hjul, som tillsammans ger 400 kW (544 hästkrafter) och 700 Nm. Motorerna ska kunna styras individuellt vilket kan göra bilen både fram-, bak- och fyrhjulsdriven vid behov.

Lexus LF-30 väger in på 2,4 ton och får ett 110 kWh-batteri som ska ge en räckvidd på 50 mil enligt WLTP-körcykeln. Snabbladdning på 150 kW.

För att ägaren ska slippa stoppa i laddsladden kan bilen laddas trådlöst och det finns även självkörande system som liknar Teslas Autopilot och Summon, där bilen själv kan ta över körningen i vissa situationer och där bilen även själv kan köra fram till föraren på en parkeringsplats.

Lexus LF-30 ligger en bit in i framtiden, men redan nu under hösten ska Lexus presentera en produktionsklar elbil, förmodligen i form av en liten stadsbil.

Elbilen som Lexus ska lansera redan nu i höst blir en liten stadsbil, kanske något i stil med den här konceptbilen som presenterades 2015.

 
Jag tycker det är helt rätt beslut av Lexus att satsa på batterielbilar.
Ja
155
22
Nej