Tesla Solar Roof V3 – takpannor med solceller – redo att lanseras med 40 procent lägre pris

Tredje gången gillt, nu är Teslas takpannor Solarglass med solceller redo för marknaden. Priset blir inte "billigt", men betydligt lägre än tidigare versioner.

Tesla Solar Roof V3 – takpannor med solceller – redo att lanseras med 40 procent lägre pris

Tesla Solar Roof – eller Solarglass som de också ska kallas – är nu redo att lanseras. Den tredje versionen av takpannor med solceller kallas för V3 och ska börja installeras i USA om några veckor. Första gången Tesla visade upp Solar Roof var 2016.

Enligt amerikanska sajten Electrek ska Tesla Solar Roof V3 säljas till ett betydligt lägre pris än tidigare versioner. En amerikansk kund som fick en offert av Tesla för version 2, V2, uppger att priset för V3 sjunkit med 40 procent i jämförelse.

Orsaken till prissänkningen sägs vara en förbättrad produktionsprocess och att monteringen ska gå snabbare. Tesla har även konstruerat specialdetaljer som ska göra anpassningen lättare till takfönster, skorsten, ventilation, med mera. Priserna för minsta versionen på 186 kvadratmeter börjar vid cirka 34.000 dollar.

Det relativt höga priset gör det svårt att motivera Tesla Solar Roof V3 om man redan har ett tak i gott skick. Men behöver taket renoveras med ny takpapp och nya takpannor – samt arbete – är det i sig en rätt rejäl investering för husägaren. Då är det lättare att räkna hem kalkylen och få svarta siffror efter några års energiproduktion.

Som förut består Tesla Solar Roof V3 av takpannor i glas med "osynliga", integrerade solceller. Effektiviteten är något lägre, jämfört med konventionella solpaneler, men kompenseras av att Solar Roof takpannorna täcker hela taket. De delar av taket som inte behöver solceller kläs med samma typ av takpannor, minus solceller. Takpannor med integrerade solceller – kallas ibland för soltak – finns även hos andra tillverkare än Tesla.

 

Konstruktionen är förbättrad för att monteringen av solcellerna ska gå ungefär lika snabbt som att lägga vanliga takpannor.

Förutom solcellerna på taket erbjuder Tesla även ett batteripaket, Powerwall, för hemmabruk (de vita, rektangulära "lådorna" på garagets vägg). Ett eller flera Powerwall kan göra brukaren självförsörjande på energi.

Skulle jag behöva byta tak då hade det blivit Tesla Solar Roof!
Ja
115
31
Nej