Ny undersökning visar: Därför väljer köparna bort elbilen

Det är inte längre räckvidden som är problemet, enligt bilköparna.

Ny undersökning visar: Därför väljer köparna bort elbilen

Elbilen är inte längre ett konstigt val för många bilköpare. När räckvidden blir längre och det finns fler modeller att välja på är det också fler bilköpare som väljer eldrivet.

En ny undersökning med 4.000 deltagare från 16 länder – däribland Sverige – som Ipsos gjort på uppdrag av företaget Leaseplan visar hur utvecklingen mot laddbilar går, enligt bilköparna.

Hela sex av tio svarar att de har en positiv syn på elbilar, och nästan hälften svarar att de ser mer positivt på elbilar nu än för tre år sedan.

Bland deltagarna som planerar att leasa en bil inom de kommande fem åren svarar fyra av tio att de kommer välja en elbil. Men de flesta svarar inte att det främst är av miljöskäl, utan snarare av kostnadsskäl när det blir allt dyrare att köpa och äga en bensin- eller dieselbil.

För dyr "instegsbiljett"

Men det finns fortfarande hinder på vägen, tycker bilspekulanterna. De främsta anledningarna att inte köpa en elbil är enligt deltagarna i den här undersökningen inköpspriset, laddmöjligheterna och räckvidden.

För några år sedan låg ofta räckvidden i "topp" när bilköparna fick lista de främsta anledningarna till att de valde bort elbilarna. Nu är räckvidden alltså nere på tredje plats, eftersom de nya elbilar som säljs idag har betydligt längre räckvidd än för bara några år sedan.

Däremot har inköpspriset hamnat på första plats – sex av tio anser att elbilarnas höga pris är den främsta anledningen att välja bort den. Även om elbilen nästan alltid är betydligt billigare att äga än motsvarande förbränningsbil är det många bilköpare som tänker mer på inköpspriset, eller som helt enkelt inte har råd med "inträdesbiljetten" även om ägandekostnaden blir låg.

När det gäller bensinbilar har inte bilköparnas åsikter förändrats så mycket, men dieselbilarna har definitivt fått sämre rykte och där ökar också skillnaderna mellan olika bilköpare. Vissa älskar dieselbilar och andra är mycket negativt inställda till dem.

Läs mer om undersökningen här.

 
Jag kan acceptera ett högt inköpspris om ägandekostnaden över tid blir mycket lägre.
Ja
334
604
Nej