Nytt larm om svindyr snabbladdning hos Ionity – men det stämmer inte

Fel priser visades av misstag vid snabbladdningsstation.

Nytt larm om svindyr snabbladdning hos Ionity – men det stämmer inte

Flera stora biljättar har gått ihop för att bygga snabbladdare för elbilar. Samarbetet kallas Ionity och just nu finns tio öppnade Ionityladdare i Sverige. Ytterligare sex är under uppbyggnad.

Hittills har Ionity haft ett "introduktionspris" för laddning på 80 kronor. Det priset gäller alltså oavsett hur mycket elbilsägarna laddar. Många som köper en elbil från ett märke som är med i samarbetet får dessutom gratis laddning under en period.

Över 800 kronor för en laddning

Men det är ingen hemlighet att introduktionspriset någon gång kommer ersättas av en ordinarie taxa och frågan är hur dyrt det kommer bli att ladda hos Ionity.

En bild som cirkulerar på Facebook påstås avslöja vilka priser Ionity kommer hålla när introduktionsperioden är slut. Diskussionen på Facebook drog igång direkt och det är inte så konstigt: att ladda med upp till 100 kW skulle kosta 0,79 euro per kilowattimme, och den som vill ladda snabbare – upp till 350 kW – får betala 1,29 euro per kilowattimme.

Det skulle i så fall innebära att det skulle kosta 510 kronor att ladda 60 kWh i upp till 100 kW, eller hela 837 kronor att ladda lika mycket i upp till 350 kW. Det är ungefär lika mycket som att tanka 50 liter diesel på en bemannad station.

Läs också: Vi testar Ionitys snabbladdare

Ionity: "Ett misstag"

Men det finns frågetecken kring bilden. Eftersom det finns små pixlar i bilden precis vid priserna är det många som misstänker att den är fejkad. När vi undersöker saken hos Ionity verkar det hela ha varit ett misstag.

"Jag har kollat med de relevanta teamen på huvudkontoret och det verkar som att en standardinställning av misstag laddats upp till skärmen i samband med ett test av en av våra laddare i Greve", skriver Paul Entwistle, som jobbar med pr på Ionity, till Recharge.

Han fortsätter: "Den här inställningen visade priser per kilowattimme som jag kan försäkra dig att vi inte inför i nuläget. Den här skärmen har konfigurerats om så de vanliga priserna är tillbaka. Vi ber om ursäkt för besväret."

Vi kan alltså konstatera att Ionitys introduktionspris på 80 kronor per laddning blir kvar ett tag till. Hur länge, och vad laddningen kommer kosta därefter, är dock oklart.

 
Jag tycker det är helt okej att snabbladdning kostar över 500 kronor.
Ja
62
422
Nej