Henrik Fiskers nya grepp: "Leasa min elbil med app"

Henrik Fiskers nya grepp: "Leasa min elbil med app"

Henrik Fisker, den danska bildesignern med utsökta kreationer som BMW Z8, Aston Martin V8 Vantage och Aston Martin DB9 på sitt cv. Efter att Henrik Fisker gjort sig ett namn i bilvärlden fick han sedan för sig att gå från bildesign till biltillverkning.

Hans första bil hette Fisker Karma. En laddhybrid som byggdes av finska Valmet Automotive, men som inte blev någon direkt succé när den lanserades 2011, och tillverkningen lades ner redan året därpå. Fisker Karma reinkarnerade sedan 2016 under namnet Karma Revero, men att påstå att den modellen blivit en hit är verkligen att ta i.

Men den här gången kanske Henrik Fisker sätter huvudet på spiken. Eldrivna suvar med ordentlig räckvidd är vad kunderna vill ha, så det är vad Fisker kommer att bygga.

Modellen, med det naturklingande namnet Fisker Ocean, är en helt eldriven suv med ett batteripaket på 80 kWh. Det ska räcka till en räckvidd på mellan 40 och 48 mil. Dessutom är taket täckt av solpaneler som i optimala falla kan ge ungefär 1.600 mils räckvidd per år. Detta lär dock endast vara möjligt på ställen med fler soltimmar än oss här i Skandinavien. 

Fisker meddelar också att man lanserar en ny typ leasing med Fisker Ocean.

"Framtidens mobilitet handlar om att kunna njuta av en elbil utan krångel, långa kontrakt och höga ägandekostnader. Att köra en Fisker Ocean kommer att vara enkelt – genom ett flexibelt leasingavtal som upprättas via vår app", säger Henrik Fisker.

Exakt vad detta kommer kosta och vad som ingår utöver underhåll och service ska offentliggöras den 27 november. Då öppnas också möjligheten att förboka bilen. En körklar prototyp ska stå färdig 4 januari. Den fullskaliga produktionen ligger dock en bit in i framtiden, med ett preliminärt startdatum i slutet av 2021.

Det är inte första gången Fisker bygger en helt elektrisk bil. I början året presenterande man Emotion, en fyrsitsig lyxbil med en räckvidd på "över 64 mil". Den är dock inte lite modest prissatt som Ocean verkar bli. Fisker Emotion kostar från 130.000 dollar, vilket är i paritet med vad Tesla Model S Performance kostar i USA.

 

 
Den här gången lossnar det för Fisker!
Ja
83
29
Nej