James May har köpt en Tesla Model S

Tidigare Top Gear-profilen hyllar sitt nyinköp – kompletterar garaget med en elbil.

James May har köpt en Tesla Model S

Top Gear har historiskt sett inte haft världens mest positiva inställning till elbilar. Programledaren Jeremy Clarkson sågade till exempel Tesla Roadster för några år sedan, och Top Gear stämdes senare av Tesla. De tidigare Top Gear-profilerna har sedan några år ett annat program hos Amazon.

"Nya" Top Gear har tinat upp relationen med Tesla och motorjournalisten Chris Harris, som är en av programledarna som tagit över programmet, har själv sagt att han ska slå till på en Tesla Model 3.

Clarksons kollega James May är mer positivt inställd till ny teknik och har nu kompletterat sitt garage med en Tesla Model S 100D. Den kompletterar den BMW i3 han haft i fem år. I garaget finns även en Alpine A110 och ett otal tvåhjulingar.

James May ger oss en liten genomgång av bilen i filmen nedan och förklarar hur han tänker kring sin nya elbil. Han erkänner att bilen är större än han behöver, och han berättar också att han gillar den avskalade inredningen.

Vill delta i elbilsexperimentet

James May är övertygad om att framtidens bilar på något sätt är elektrifierade, men han är inte helt säker på om det blir batterier, vätgas, superkondensatorer eller kanske något annat.

"Det viktiga tycker jag är att delta i experimentet", säger han.

Kritikerna kommer enligt May hävda att Teslan inte alls är särskilt klimatsmart med sitt stora batteri och ladd-el från ett brittiskt kolkraftverk.

"Jag är ärligt talat inte så intresserad av miljötänket utan jag är intresserad av bilens framtid", svarar James May, och fortsätter:

"Bilen är under hårdare granskning nu än någonsin, bortsett från bilens barndom. När jag var liten var bilen kung. Blev du överkörd var felet bara ditt eget för att du var i vägen. Så är det inte längre."

Behåller sin Alpine

James May berättar att bilen kritiseras för både buller, utsläpp och säkerhet i städerna. Därför är det rimligt att vi diskuterar "bilens roll i samhället", enligt James May.

"Och som bilentusiaster är det kanske så att vi måste köra elbilar för att bilen ska bli mer acceptabel och för att vi vid andra tillfällen ska kunna använda bilarna vi älskar, som min Alpine A110."

Han berättar även om något bilnörden Jay Leno brukar säga, nämligen att elbilen kommer rädda förbränningsmotorn för alla bilentusiaster. James May fyller på med att den som kör en elbil, och inte kör som ett svin, automatiskt kommer jobba för att bilhobbyn – där man tillåts åka runt med en bensinbil som entusiastbil – kommer överleva längre.

 
Jag tycker James May har helt rätt.
Ja
307
55
Nej