Elbilsras i Norge – men jätteökning i Tyskland

65 procent av bilköparna valde bensin eller diesel istället för el.

Elbilsras i Norge – men jätteökning i Tyskland

Oktober blev årets sämsta månad när det gäller elbilsförsäljningen i Norge. Även om 36 procent av alla nya bilar som registrerades var elbilar är det långt från förra årets siffra då Norge slog världsrekord – då var elbilsandelen hela 45 procent.

Tidigare i år gick den över 50 procent under vissa perioder, men nu backar den alltså ordentligt.

"När nästan 65 procent av de som köper helt ny bil i Norge nu väljer något annat än elbil är det oroväckande. Nya bensin- och dieselbilar kan bli kvar på vägarna i två decennier och låsa fast landet vid höga klimatutsläpp", säger Christina Bu, generalsekreterare för Norsk Elbilforening, till sajten Tek.no.

Jämfört med september rasade antalet registrerade elbilar med 39 procent i oktober månad. Tesla har ett starkt fäste bland norska elbilsköpare och där kan antalet registreringar minska en hel del när ett kvartalsslut precis passerats. Men det förklarar inte hela tappet.

"De bilköpare som är enklast att övertyga om att köpa elbil har redan gjort det. Nu ska resten av befolkningen övertygas. Norge borde ligga på 50 procent elbilsandel i nybilsförsäljningen 2019 för att hålla farten i upptrappningen om att nybilsförsäljningen ska bli helt utsläppsfri 2025", säger Christina Bu.

Tyskarna svåra att övertyga

I Tyskland ökar istället elbilsförsäljningen, men från extremt låga nivåer.

Tyska bilköpare har historiskt varit svåra att övertyga när det gäller elektrifierade bilar. I oktober var nästan 58 procent av alla nya bilar bensindrivna och 31 procent var dieseldrivna. Båda ökade dessutom, med 5 respektive 10 procent, jämfört med september.

Elbilarna ökade med hela 47 procent, men andelen elbilar är ändå bara 1,7 procent. Laddhybrider ökade med 248 procent och står nu för 2,4 procent av alla sålda bilar i Tyskland.

Tyskland har nyss presenterat ett nytt klimatpaket där elbilar rabatteras, men bara om de kostar mindre än 40.000 euro.

 
Jag är övertygad om att elbilsförsäljningen kommer ta ordentlig fart även i Sverige snart.
Ja
201
190
Nej