Teslas pickup närmar sig – här är allt vi vet om nya modellen

Teslas pickup närmar sig – här är allt vi vet om nya modellen
Teslas egen teaserbild avslöjar inte mycket, men enligt Elon Musk kommer pickupen inte se ut som konkurrenterna.

Det är en vecka kvar tills Tesla ska visa upp den helt nya pickupmodellen som Elon Musk hintat och pratat om i flera års tid. Här samlar vi ihop alla fakta som är kända om modellen, och flikar in några spekulationer om vad vi kan förvänta oss vid lanseringseventet.

När visas Teslas pickup?

Elon Musk har twittrat om att Tesla ska visa upp det han kallar en "Cybertruck" den 21 november hos rymdföretaget SpaceX. Gissningsvis hålls eventet tidigt under fredag morgon svensk tid.

Varför lanserar Tesla en pickup?

Framför allt av två anledningar.

• Dels är marknaden för pickuper enormt stor. Det gäller framför allt i USA där "trucks" är extremt viktiga för biljättarna försäljningsmässigt med sina höga marginaler, men det börjar i allt högre utsträckning även gälla i Sverige. Vi har till exempel sett hur Volkswagen och Mercedes gett sig in i pickupvärlden och modellerna lockar många småföretagare.

• Dels är det en fjäder i hatten för Elon Musk att lansera en eldriven pickup eftersom bilköparna i den klassen annars kan vara ganska konservativa med en förkärlek till V8-motorer. Elon Musk vill helt enkelt visa att en eldriven pickup absolut kan konkurrera med bensinmodellerna.

Vid sidan av detta kan eldrivna pickuper ha flera fördelar jämfört med förbränningsbilar. Eldrivlinan ger mycket kraft redan från stillastående och kraften kan skräddarsys med hög precision för att rätt hjul ska ha rätt mängd kraft för bättre fäste.

Teslas pickup ska se futuristisk och "Blade Runner"-inspirerad ut, enligt Elon Musk.

Om modellen verkligen blir så här stor i förhållande till en Ford F150 återstår att se.

Vilka är utmaningarna?

En klurig utmaning som Tesla behöver lösa är energieffektiviteten. En pickup drar betydligt mer energi än en "vanlig", lågbyggd bil eftersom den är tyngre och har mycket högre luftmotstånd. Tesla behöver alltså jobba med smarta ingenjörslösningar för att sänka luftmotståndet och därmed förlänga räckvidden.

Design: Hur kommer den se ut?

Elon Musk har sagt att bilen får ett futuristiskt, "Blade Runner"-inspirerat designspråk. Enligt honom kommer den inte locka pickupköpare som är ute efter konventionell design, så den kan mycket väl få en design som är mer kontroversiell än de övriga Teslamodellerna.

Det ryktas om sex sittplatser.

Motorer och drivlina: Hur stark, och hur lång räckvidd?

Det återstår att se vilken typ av drivlina Tesla väljer i pickupen. 2018 twittrade Elon Musk om att pickupen får dubbla elmotorer, men som vanligt gäller att ta Teslachefens tweets med en nypa salt. Vi får se, helt enkelt.

Konkurrenten Rivian (se nedan) har en elmotor i varje hjul. Tesla har tidigare haft en elmotor för varje axel i de fyrhjulsdrivna modellerna, men med den nya prestandaversionen av Model S introduceras nu en drivlina med tre elmotorer.

Elon Musk har också skrivit att modellen ska lasta mer än Ford 150, att fjädringen kommer "anpassa sig dynamiskt" efter lastvikten som standard och att vridmomentet blir "galet".

Batteripaketet lär bli större än i dagens Teslamodeller. Beroende på batteripaketet ryktas räckvidden hamna på åtminstone 60 mil som i dagens Model S. En dyrare variant skulle kunna få en räckvidd på 80 mil.

Elon Musk har prioriterat imponerande prestanda i Teslamodellerna vilket varit en av anledningarna till att de väckt mycket uppmärksamhet även bland bilköpare som inte är intresserade av elbilar. Förmodligen gör han samma sak med pickupen.

Ytterligare en skiss på hur Teslas kommande pickis kan se ut.

Teknik och uppkoppling

Teslas pickup kommer förstås bli lika uppkopplad som de andra modellerna. Det innebär mjukvaruuppdateringar över nätet och en mobilapp där föraren ska kunna fjärrstyra vissa finesser.

Det är bara en spekulation, men Tesla skulle rent tekniskt kunna lansera en särskild version av "Summon"-finessen för att pickupen ska kunna backa med släp eller dra upp en båt utan att föraren behöver sitta i bilen – föraren kan få bättre överblick genom att stå utanför bilen och fjärrstyra bilen med mobilen.

Tesla kommer förmodligen också fixa en smart lösning för exempelvis byggarbetare och hantverkare som behöver driva eller ladda verktyg på jobbet.

När det gäller infotainmentsystemet är skärmen liggande i Model 3 men stående i Model S och X. Det återstår att se vilket av alternativen Tesla väljer för pickupen.

Pris: Hur dyr blir den?

Elon Musk vill sälja Teslas pickup med ett instegspris på under 50.000 dollar, direktöversatt en halv miljon kronor före moms, tull och bonus. Dyrare versioner kommer också.

Om pickupen kostar 50.000 dollar är det ungefär lika mycket som Tesla Model 3 Performance kostar i USA. Det svenska priset för den modellen är 700.000 kronor.

Vilka blir konkurrenterna?

Amerikanska Rivian har visat upp pickupen R1T. Den har flera smarta detaljer, som bagageutrymme framtill, under baksätet och under flaket.

Rivian R1T har en elmotor i varje hjul och är alltså fyrhjulsdriven. Batterikapaciteten ligger på 105, 135 eller 180 kWh. Effekten varierar mellan 408 och 764 hästkrafter beroende på batteristorlek och vridmomentet varierar mellan 560 och 1.120 Nm. Räckviddssiffran ligger på 37–64 mil enligt den amerikanska EPA-körcykeln.

Priset är svårt att översätta direkt från amerikanska dollar på grund av moms, tull och annat men i USA ligger instegspriset på 670.000 kronor.

Lansering: Slutet av 2020

Bollinger heter ett litet uppstartsföretag från Michigan som visat upp en "betaversion" av en pickup kallad B2. Detta är en fyrkantig pjäs med inte så lite designinspiration från Hummer och Land Rover Defender.

"Detta kan vara den sista pickupen du någonsin köper", står det i Bollingers pressmaterial vilket ska ge en hint om att bilen är byggd för att hålla.

Batteripaketet ligger här på 120 kWh vilket ska ge en räckvidd på 33 mil – inte alls lika mycket som hos Rivian, med andra ord. Dubbla elmotorer ger tillsammans över 600 hästkrafter.

Prislappen ligger direktöversatt från dollar på 1,2 miljoner.

Lansering: Oklart

Den viktigaste konkurrenten är Ford som avslöjat att en eldriven version av storsäljaren F150 är under utveckling. Det finns inga detaljer om teknik, räckvidd eller pris ännu.

Lansering: 2022

 
Jag ser verkligen fram emot Teslas pickis!
Ja
81
53
Nej