Kia e-Niro får ett lyft, efterlängtad förbättring och högre pris

Det är inte mycket som vi klagat på hos Kia e-Niro – utom en sak. Och nu har Kia äntligen tagit lärdom. Bilens inbyggda laddare får en utökad kapacitet från 7,2 till 11 kW. Leveranserna börjar under första kvartalet 2020.

Annons
Annons

Ett år efter att Kia e-Niro lanserades i Sverige är det dags för ett ansiktslyft. På utsidan märks ingen skillnad men på insidan hittar vi bland annat en ny instrumentbräda som liknar den i Niro Hybrid och Niro Plug-in Hybrid.

Infotainmentskärmen har vuxit i storlek från 7 till 10,25 tum. Materialvalen sägs ha en högre kvalitet och röststyrningen har också förbättrats. Apple CarPlay och Android Auto är standard i e-Niro.

Kias system för trådlös uppkoppling, UVO Connect, är också standard i den uppgraderade versionen. Systemet kopplar ihop bilen med förarens smartphone och ger funktioner som geografisk position, mölighet att aktivera klimatanläggningen, kontrollera batteriladdning, låsa/låsa upp bilen, med mera.

Vid snabbladdning med växelström har Kia e-Niro tidigare haft en konverterare (från växelström till likström) med en kapacitet på 7,2 kW. Det har varit en av de punkter vi kritiserat vid tidigare tester och nu får e-Niro en efterlängtad uppgradering till 11 kW (trefas). Det ger snabbare laddning men exakt hur mycket snabbare berättar inte Kia i sin pressrelease. Batteripaketet är inte förändrat och är som förut på 64 kWh, vilket ger en WLTP-räckvidd på 45,5 mil.

Den uppgraderade Kia e-Niro levereras i tre utrustningsnivåer och i samtliga fall innebär det en påtaglig prishöjning, jämfört med tidigare. I rutan lite längre nedan på sidan har vi jämfört de nya priserna med några av koncernkollegorna och man kan då konstatera att Kia e-Niro blir klart dyrare. 

De nya e-Niro modellerna går att beställa i december och enligt Kia ska de första kunderna få sina bilar under första kvartalet 2020. Hittills har e-Niro dragits med långa väntetider på 8–9 månader och som vi kunnat avslöja tidigare i höst har Kia även ”blockerat” leveranser till efter årsskiftet.

En anledning till att leveranserna av laddhybrider och elbilar medvetet försenats är att biltillverkarna ”tjänar på” höga utsläpp under 2019 om man sedan kan sänka utsläppssiffrorna under 2020. De biltillverkare som inte klarar EU:s utsläppskrav för 2020 och framåt riskerar kännbara böter.

 

Kia e-Niro får ett lyft, efterlängtad förbättring och högre pris
Den centrala skärmen har vuxit i storlek i den uppgraderade Kia e-Niro.

Svenska priser för Kia e-Niro och konkurrenter

Kia e-Niro Advance: 481.900 kronor (+ 37.000 kr)

Kia e-Niro Advance Plus: 506.800 kronor (+ 32.000 kr)

Kia e-Niro Advance Plus Tech: 521.700 kronor (+ 32.000 kr)

Kia e-Soul Advance: 433.900 kronor

Kia e-Soul Advance Plus: 463.800 kronor

Hyundai Kona Electric Life (64 kWh): 409.900 kronor

Hyundai Kona Electric Trend (64 kWh): 419.900 kronor

Hyundai Kona Electric Premium (64 kWh): 444.900 kronor

Hyundai Kona Electric Premium+ (64 kWh): 459.900 kronor

 

(Priserna sänks med 60.000 när man får den statliga elbilbonusen utbetalas).

 

Kia e-Niro får ett lyft, efterlängtad förbättring och högre pris
Kia e-Niro får ett lyft, efterlängtad förbättring och högre pris
Kia e-Niro får ett lyft, efterlängtad förbättring och högre pris
 
Annons
Annons
Rulla till toppen