Volvo visar självkörande buss: ”Viktigt steg i Volvo Bussars autonoma resa”

Volvo har, tillsammans med bussföretaget Keolis, visat upp en självkörande buss. Den helt eldrivna bussen, som är 12 meter lång, körde fullt lastad med passagerare...

Annons
Annons

Volvo har, tillsammans med bussföretaget Keolis, visat upp en självkörande buss. Den helt eldrivna bussen, som är 12 meter lång, körde fullt lastad med passagerare från sin parkering till en tvättstation, service- och laddplats och sedan tillbaka till sin parkeringsplats. Detta var Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar, mycket nöjd med.

”Detta är ett viktigt steg i Volvos autonoma resa. Vi har nu visat de kommersiella fördelarna som en autonom lösning kan ge i en bussdepå. Självkörande bussar i depåer ger effektivare trafikflöden, högre produktivitet och ökad säkerhet.” 

Det var inte första gången Volvo visade upp sina autonoma bussars potential för allmänheten. Men det var första gången det visade sina färdigheter i en verklig bussdepå. Det är också på bussdepåer som Volvo ser att autonoma bussar har bäst potential initialt.

”Vi är fortfarande flera år bort från att se helt autonoma bussar på allmänna vägar, men bussdepåer är inhägnade områden med förutsägbara och repetitiva trafikflöden där vi kommer att se autonoma bussar tidigare”, säger Håkan Agnevall.

Tidigare i år rapporterade vi att systerföretaget Volvo Lastvagnars självkörande lastbil Vera har fått sitt första jobb. Veras arbetsgivare är logistikföretaget DFDS och Vera kör containrar i Göteborgs hamn. 

 
Annons
Annons
Rulla till toppen