GM gör klart: Eldriven pickup på gång – lanseras 2021

Samma dag som Tesla visade upp Cybertruck kommer besked från General Motors.

GM gör klart: Eldriven pickup på gång – lanseras 2021

Tesla har precis visat upp den nya pickupen Cybertruck som bjuder på ett extremt futuristiskt designspråk och räckvidd på upp till 80 mil.

Att lansera en pickup är ett viktigt steg för Teslachefen Elon Musk som gärna vill sätta de stora amerikanska biljättarna på plats. Pickuper är USA:s överlägset mest sålda fordon och står för enorma intäkter för de stora biltillverkarna.

Vid sidan av uppstickare som Rivian har även Ford planer på en helt eldriven version av storsäljande pickupen F150. General Motors har hållit sig lite i bakgrunden när det gäller eldrivna pickuper, men nu kommer beskedet att även GM ska lansera en eldriven utmanare i pickupklassen under hösten 2021.

Eftersom GM:s pickuper inte säljs officiellt i Sverige kommer förmodligen inte heller den eldrivna varianten göra det, men eventuellt kan den dyka upp på svenska vägar ändå med hjälp av separata företag som importerar USA-pickuper.

General Motors eldrivna pickup ska byggas i Detroit och beskedet kom på samma dag som Tesla visade upp Cybertruck.


De eldrivna pickuputmanarna

Rivian

Amerikanska Rivian har visat upp pickupen R1T. Den har flera smarta detaljer, som bagageutrymme framtill, under baksätet och under flaket.

Rivian R1T har en elmotor i varje hjul och är alltså fyrhjulsdriven. Batterikapaciteten ligger på 105, 135 eller 180 kWh. Effekten varierar mellan 408 och 764 hästkrafter beroende på batteristorlek och vridmomentet varierar mellan 560 och 1.120 Nm. Räckviddssiffran ligger på 37–64 mil enligt den amerikanska EPA-körcykeln.

Priset är svårt att översätta direkt från amerikanska dollar på grund av moms, tull och annat men i USA ligger instegspriset på 670.000 kronor.

Lansering: Slutet av 2020

Bollinger

Bollinger heter ett litet uppstartsföretag från Michigan som visat upp en "betaversion" av en pickup kallad B2. Detta är en fyrkantig pjäs med inte så lite designinspiration från Hummer och Land Rover Defender.

"Detta kan vara den sista pickupen du någonsin köper", står det i Bollingers pressmaterial vilket ska ge en hint om att bilen är byggd för att hålla.

Batteripaketet ligger här på 120 kWh vilket ska ge en räckvidd på 33 mil – inte alls lika mycket som hos Rivian, med andra ord. Dubbla elmotorer ger tillsammans över 600 hästkrafter.

Prislappen ligger direktöversatt från dollar på 1,2 miljoner.

Lansering: Oklart

Ford F150

Den viktigaste konkurrenten är Ford som avslöjat att en eldriven version av storsäljaren F150 är under utveckling. Det finns inga detaljer om teknik, räckvidd eller pris ännu.

Lansering: 2022

Tesla Cybertruck

Teslas pickup Cybertruck får extremt futuristisk design och rostfri kaross. Den lanseras i tre olika versioner med räckvidd på upp till 80 mil. Du kan läsa mer om alla detaljer här.

Lansering: 2021

 
Jag skulle gärna köra en eldriven pickis!
Ja
135
49
Nej