Volkswagens klassiska Folkabuss med eldrift – och dubbelt så mycket effekt

Volkswagens klassiska Folkabuss med eldrift – och dubbelt så mycket effekt

Volkswagen har visat upp en eldriven och modern version av den klassiska Folkabussen som ska börja säljas 2022.

Men det är ju flera år kvar – och nu gräver Volkswagen vidare i nostalgigömmorna och visar upp en eldriven Folkabuss från 1972.

Den ombyggda bilen har drivlina från en modern e-Golf och är byggd tillsammans med företaget EV West. Det är samma företag som visat upp en klassisk Porsche 911 med Teslamotor.

Räckvidd på 20 mil

På utsidan är det inte många som ser att detta är en batteridriven VW-buss, utan eldriften märks först på tystheten när bilen kör iväg (och förstås på laddkontakten bakom tanklocket). Bensinmotorn på 60 hästkrafter har bytts ut mot en 136-hästars elmotor som gott och väl får plats i skrymslet där bak. Med nästan dubbelt så mycket effekt borde accelerationen vara riktigt kvick.

Batteripaketet på 35,8 kWh är placerat i två olika "lådor" under framsätena. Så mycket längre räckvidd än 20 mil är dock inte aktuellt.

En kul detalj är att den långa växelspaken faktiskt är kvar, men här används den för att växla mellan P- och D-läge samt styra bromskraftåtervinningen.

Tyvärr ska den gamla Folkabussen inte säljs och Volkswagen lär heller inte börja sälja e-Golf-kit för den som vill bygga om sin bil.

 
Den här är jag sugen på!
Ja
83
44
Nej