Säljstart för Audis nya billiga elsuv – men inte för svenska köpare

Lockar med instegspris på strax över 300.000 kronor.

Säljstart för Audis nya billiga elsuv – men inte för svenska köpare

De senaste åren har intresset för elbilar – och framför allt eldrivna suvar – exploderat i Sverige. Kia har länge haft leveransproblem för elsuven e-Niro och Volvos första nya elbil baseras på kompaktsuven XC40.

Även Audi tänker ge sig in i samma storleksklass med en elbil, i form av Audi Q2 e-tron. Men den är helt exklusiv för kinesiska marknaden och ska alltså inte säljas i Europa över huvud taget.

Audi Q2 e-tron har nu börjat byggas i Kina, och det officiella namnet är Q2L 30 e-tron vilket antyder att modellen har något längre axelavstånd än standardversionen för bättre benutrymme bak – en vanlig metod för att locka köpare i Kina.

Kort räckvidd

Instegspriset för Audi Q2L 30 e-tron ligger på motsvarande 310.000 kronor efter den kinesiska elbilsrabatten, eller 325.000 kronor för modellversionen med bland annat panoramatak och backkamera.

En räckvidd på bara 26,5 mil är inte särskilt imponerande, men tack vare prislappen skulle bilen ändå placera sig ganska bra i vår lista över elbilarna med mest räckvidd per krona. Vi ska dock komma ihåg att räckvidden är mätt enligt den tillåtande NEDC-körcykeln och i verklig trafik borde den snarare ligga på omkring 20 mil.

Batteripaketet i Audi Q2L 30 e-tron är på 39,7 kWh. Bilen är 4,6 centimeter längre än vanliga Q2 som säljs i Sverige och axelavståndet är 2,7 centimeter längre. Toppfarten är 150 km/h, effekten ligger på 100 kW (136 hästkrafter) och vridmomentet på 290 Nm.

Q4 på väg

Till skillnad från den större suven Audi e-tron, som säljs i Sverige, bygger inte Q2L e-tron på en egen elbilsplattform utan den baseras på vanliga Q2 med bensin- och dieselmotor.

Europeiska köpare som vill ha en mindre elsuv från Audi får ge sig till tåls. Audi ska lansera en ny elsuv i form av Q4 e-tron, men den blir något större än Q2 e-tron och dyker upp först nästa år.

 
Jag tycker absolut Audi borde sälja Q2-elsuven i Sverige.
Ja
141
39
Nej