Volkswagen e-Caddy på gång – hantverkarbilen som slipper straffskatt

Byggs av Volkswagen tillsammans med tuningföretaget ABT.

Volkswagen e-Caddy på gång – hantverkarbilen som slipper straffskatt

Det är inte bara personbilar som kommer få en ordentlig skattehöjning nästa år. Även transportbilar med vanliga bensin- eller dieselmotorer kommer bli betydligt dyrare att äga.

Anledningen är att bilarnas förbrukning och utsläpp ska mätas enligt den mer realistiska WLTP-körcykeln. För en vanlig dieselsuv hamnar skatten på över 10.000 kronor om året under de första tre åren.

När det gäller transportbilar har vi tidigare skrivit om vad det kommer innebära för husbilar – där hamnar skatten på omkring 30.000 kronor för de första tre åren. Och för helt normala "hantverkarbilar" som Volkswagen Caddy ökar skatten till drygt 8.500 kronor per år, eller 25.000 kronor under de första tre åren.

Utbudet av eldrivna transportbilar har dock ökat snabbt och både Renault, Nissan, Peugeot, Volkswagen och Mercedes har modeller att erbjuda.

Räckvidd på 16 mil

Snart ska Volkswagen också komplettera utbudet med en eldriven version av Caddy. Den byggs tillsammans med VW-tuningföretaget ABT och kallas för ABT e-Caddy.

Grundchassit till ABT e-Caddy hämtas från den förlängda Volkswagen Caddy Maxi, men här förses modellen med en elmotor på 82 kW (110 hk) och 200 Nm. Lastutrymmet är på 4,2 kubikmeter och nyttolasten är 636 kilo.

Några superimponerande elbilssiffror bjuder inte e-Caddy på, men att det över huvud taget dyker upp en eldriven version av bilen är ett steg i sig. e-Caddy får ett batteripaket på 37,3 kWh och ska klara knappt 16 mil på en laddning enligt WLTP-körcykeln. Bilen kan laddas med upp till 50 kW.

Den eldrivna versionen av Caddy kan beställas i Tyskland redan nu, men i Sverige finns ännu inga uppgifter om exakt när e-Caddy ska börja säljas, eller vad den ska kosta.

"Vår förhoppning är att kunna börja sälja bilen i början på nästa år", säger Alexander Dahlin, pr- och marknadschef på Volkswagen Transportbilar i Sverige, till Recharge.

 
Jag tror 16 mil borde räcka bra för de flesta transportbilsförare.
Ja
98
84
Nej