Kris för Sono Sion – nya elbilen skjuts upp ett år

Måste få in 18 miljoner om dagen fram till nyår.

Kris för Sono Sion – nya elbilen skjuts upp ett år

Det har dykt upp många nya uppstickare i elbilsvärlden de senaste åren. För svenska köpare är kanske stadselbilen Uniti och tyska Sono Sion mest intressanta – den sistnämnda eftersom den ska byggas hos Nevs i Trollhättan.

Tanken var att Sono Motors skulle bygga elbilen Sion i den gamla Saabfabriken med start hösten 2020. Målet var att bygga över en kvarts miljon bilar på åtta år och det skulle i så fall innebära flera hundra nya jobb.

"Vi är väldigt stolta att meddela att Sion ska byggas i Europa, av Nevs. Klimatvänligt, resurssparande och rättvist", skrev Sono i ett mejl.

Nu har Sono Motors skickat ut ett nytt mejl med betydligt dystrare tongångar. Sono ska inte längre hämta pengar från stora investerare utan öka fokuset på crowdfunding, står det. Mellan raderna kan vi läsa att det råder stora finansiella problem och att Sono behöver få in en halv miljard kronor – innan nyår.

Sono Motors behöver alltså få in nästan 18 miljoner kronor om dagen fram till den 30 december, eller att 2.000 personer betalar sin bil helt och hållet. Sono förtydligar dock att ingen behöver betala för sin bil om målet inte nås. Då kommer inte Sono Sion kunna sättas i produktion i sin nuvarande form.

Vid sidan av det ambitiösa målet meddelar också Sono att produktionen skjuts upp till september 2021.

Sono Sion är en kompaktelbil med 35 kWh-batteri som ska locka med låg prislapp, dragkrok och solcellspaneler för att förlänga räckvidden.

 
Jag är övertygad om att Sono kommer lyckas.
Ja
33
177
Nej