Porsches hemliga test med fyra elmotorer: "Går som på räls"

Ny teknik ska ge betydligt bättre prestanda.

Porsches hemliga test med fyra elmotorer: "Går som på räls"
Porsche Taycan har två elmotorer, men ingenjörerna testar nu en drivlina med ytterligare två motorer.

Porsche har kört igång en stor satsning på laddbilar. Porsche Taycan blir startskottet för märkets nya elbilar och både Cayenne, Panamera och Macan finns som laddhybrider.

Men snart kan Porsche växla upp satsningen med ny teknik som nu testas av ingenjörerna. Det handlar om en drivlina med fyra elmotorer – en för varje hjul – som ska dyka upp i en eldriven suv eller crossovermodell.

Porsche bjuder än så länge inte på så många tekniska detaljer om hur systemet fungerar eller hur starka elmotorerna blir. Det enda vi får veta officiellt är att det handlar om ett innovativt system för att styra och fördela vridmomentet mellan hjulen.

Tekniken skulle eventuellt kunna dyka upp i den eldrivna versionen av suven Macan.

De flesta av dagens elbilar har en eller två elmotorer. Tesla jobbar dock på en drivlina med tre elmotorer i de snabbaste prestandamodellerna, och flera biltillverkare har också planer på fyra elmotorer där varje hjul alltså får en egen motor. På så sätt kan kraften portioneras ut mycket exakt och i realtid.

"Det är nästan som om du hade en separat gaspedal för varje hjul. Det går som på tågräls", säger Ulf Hintze på Porsche Engineering.

Ingenjörerna har utvecklat ett särskilt system som hela tiden håller koll på en mängd faktorer, som till exempel hur mycket föraren vrider på ratten, hur mycket föraren gasar och hur mycket bilen roterar kring sin egen axel. De här siffrorna jämförs sedan med hur bilen hade uppträtt under normala förhållanden.

Om det finns ett "glapp" mellan hur bilen uppträder och hur den ska uppträda normalt sett kan bilen antingen portionera ut mer eller mindre kraft till alla fyra hjulen individuellt. Det ska minska risken för över- eller understyrning, och systemet ska jobba "mycket snabbt och subtilt", lovar Porsche.

Exakt när tekniken är klar för produktion avslöjar inte Porsche. En upphöjd crossoverversion av Taycan ska börja säljas 2020, men förmodligen får den samma drivlina som "vanliga" Taycan. Däremot ska Porsche visa upp en helt eldriven version av suven Macan under 2021, och där skulle tekniken eventuellt kunna begå premiär.

 
Det här ser jag fram emot!
Ja
173
21
Nej