Elbilsägarna avslöjar: Så gärna gör vi om köpet

Elbilsägarna avslöjar: Så gärna gör vi om köpet
Volkswagen e-Golf.

Vi börjar komma till den punkten i bilhistorien där så gott som alla biltillverkare har en elbil i sitt modellprogram. Antingen finns det redan någon elbil till försäljning, eller så är det en elbil på gång, som i exempelvis Volvos eller Porsches fall.

Men många bilmärken har haft elbilar på sin modellpalett ett antal år, för att inte tala om tillverkare som enbart bygger elbilar, exempelvis Tesla.

Om man tar en titt i vår begagnatdatabas som innehåller över 52.000 betyg från ägarna själva, så börjar det fyllas på med både eldrivna modeller och betyg. Ganska snabbt kan man konstatera att ägarna är nöjda. Till och med väldigt nöjda med sina bilar. 

Av de 10 elbilarna som vi tittat närmare på, ligger alla utom en över snittet i den kolumn som handlar om man skulle göra om köpet eller inte. Det är bara Volkswagen e-Golf-ägarna som inte skulle göra om sina köp i samma utsträckning som genomsnittsägaren. e-Golf får ett "göra om köpet"-betyg på 86,1. Att jämföra med snittbilens 87,3.

Annars är det idel över snittet, många av bilarna faktiskt långt över.

De ägare som är mest benägna att göra om sitt köp är Kia e-Niro-ägarna. Av de 31 begagnatbetyg som kommit in, säger samtliga att de skulle göra om köpet, vilket är anmärkningsvärt och imponerande högt.

En annan om möjligt lika anmärkningsvärd "gör om köpet"-siffra hittar vi hos Renault Zoe. Helt 99 procent av de 96 ägarna som satt betyg uppger att de skulle göra om köpet igen. Därifrån är det sedan ett hopp ned till BMW i3 och Tesla Model 3, som båda får ett betyg på 96,4 procent.

I den andra änden av listan hittar vi, förutom ovan nämnda Volkswagen e-Golf, Nissan Leaf (88,9) och Volkswagen e-Up (90). Långt ifrån e-Niro-siffror, men ändå med bred marginal över genomsnittsbilen.

För att kunna dra någon rimlig slutsats har vi som praxis att det minst måste finnas 30 begagnatbetyg. Den gränsdragningen gjorde att Kia e-Soul, Audi e-tron och Hyundai Kona Electric lämnas utanför jämförelsen.

Här följer alla modeller och betyg som var med i jämförelsen.

Modell: Göra om köpet(procent):
Kia e-Niro 100
BMW i3 96,4
Tesla Model S 95,3
Tesla Model X      90,5
Tesla Model 3      96,4
Hyundai Ioniq      95,6
Volkswagen e-Up     90 
Volkswagen e-Golf      86,1
Renault Zoe 99
Nissan Leaf  88,9

 

 
Min nästa bil blir en elbil.
Ja
221
57
Nej