Här tar 97-årige batteripionjären emot Nobelpriset

Hyllades med varma applåder i Stockholm.

Här tar 97-årige batteripionjären emot Nobelpriset

Idag tog amerikanska forskaren John Goodenough, 97 år gammal, emot Nobelpriset i kemi från kung Carl XVI Gustaf.

John Goodenough delar på Nobelpriset tillsammans med Stanley Whittingham och Akira Yoshino som alla varit pionjärer när det gäller forskning kring litiumjonbatterier.

"Det här är en enastående prestation som gynnat mänskligheten", sa en medlem i Nobelkommittén i samband med prisutdelningen.

Stanley Whittingham forskade på så kallade supraledare och skapade en nydanande katod i ett litiumbatteri. John Goodenough förutsåg i sin tur att katodmaterialet skulle prestera bättre om det byggdes av en metalloxid och presenterade 1980 en katod med koboltoxid och interkalerade litiumjoner.

"Det var ett viktigt genombrott som banade vägen för mycket mera kraftfulla batterier", står det i motiveringen till priset.

Sedan tog den tredje Nobelprisvinnaren, Akira Yoshino, vid för att lansera det första kommersiellt gångbara litiumjonbatteriet 1985. Han använde petroleumkoks istället för reaktivt litium i anoden.

Litiumjonbatteriet har förändrat våra liv och lägger nu grunden för ett fossilfritt samhälle. Det är till stor nytta för mänskligheten, står det i motiveringen.

John Goodenough är idag 97 år och därmed äldste Nobelpristagaren hittills. Prissumman på totalt nio miljoner kronor ska delas lika mellan pristagarna.

Jag tycker dagens elbilsbatterier är riktigt bra.
Ja
30
15
Nej