Expertens dom: Tesla Cybertruck blir förbjuden i Europa

Elon Musks nya huvudvärk – kan behöva designa om pickupen.

Expertens dom: Tesla Cybertruck blir förbjuden i Europa

Det var en stolt Elon Musk som visade upp Teslas nya pickup i slutet av november. Den kantiga och extremt stora Cybertruck ser ut som något från framtiden och det är också precis det som är meningen.

Designen har både hyllats och hånats på nätet men på bara två dygn hade Tesla fått in 200.000 intresseanmälningar, även om "tröskeln" för att förhandsboka är låg: det kostar bara 1.000 kronor.

Men den uppseendeväckande designen kan också bli bilens dödsdom, åtminstone i Europa. Tyska experter vid institutet SGS-TÜV som arbetar med att typgodkänna nya personbilar säger att Elon Musk kan behöva designa om bilen innan den blir godkänd för att få köras i Europa, skriver Automobilwoche.

"Stora ändringar i grundstrukturen"

Anledningen är att det finns stora skillnader mellan hur bilar typgodkänns i USA jämfört med i Europa. Detta vet naturligtvis Tesla om, eftersom alla märkets andra modeller är godkända både i USA och Europa, och det vore förstås konstigt om utvecklingsteamet inte tagit hänsyn till det.

Men som det ser ut nu skulle Tesla preliminärt behöva göra "stora ändringar i bilens grundstruktur" för att den ska bli godkänd, enligt Stefan Teller på SGS-TÜV.

Framför allt är det fronten som Stefan Teller nämner som problematisk. Stötfångaren och motorhuven måste kunna ta emot krockvåldet vid en olycka för att skydda både passagerare och fotgängare, men i Tesla Cybertruck verkar fronten inte alls användas som deformationszon på det sättet.

"Det blir en stor uppgift för Elon Musk", säger Stefan Teller till Automobilwoche.

 
Jag är övertygad om att Tesla Cybertruck blir godkänd i Europa som den ser ut nu.
Ja
321
626
Nej