Första uppgifterna om Mercedes EQA – plus första teaserbilden

Första uppgifterna om Mercedes EQA – plus första teaserbilden

Mercedes har visserligen lanserat nya elbilen EQC som en del av storsatsningen på eldrift. Men den är dyr och lockar bara köpare som är ute efter en stor suv.

Planen har därför varit att lansera en mindre och billigare elbil och nu kommer de första uppgifterna om Mercedes EQA, som modellen ska heta. Ola Källenius pratade kort om den nya elbilen i samband med lanseringen av nya GLA-modellen.

Mercedes har visat en teaserbild på nya EQA och den visar att modellen verkar baseras helt på GLA. Det handlar alltså om en högbyggd crossoverversion av A-klassen, men i eldrivet utförande byter den namn till EQA istället för GLA.

Att bygga en eldriven version av GLA istället för vanliga A-klass är ett smart knep av Mercedes. Dels är köpsuget efter suvar och crossovermodeller större än för vanliga kompaktbilar och dels får batterierna mer plats i den högbyggda karossen.

Mercedes EQA ska byggas i Frankrike men exakt när produktionsstarten blir är inte bekräftat. Modellen ska börja säljas 2020. Räckvidden hamnar på omkring 40 mil men någon prisindikation finns tyvärr inte än.

Mercedes EQA blir en given konkurrent till bland andra Volvo XC40 Recharge och Lexus UX 300e. Bilen kommer finnas med fyrhjulsdrift och får ett batteripaket på 60 kWh. Att snabbladda tio mil ska gå på tio minuter.

I väntan på Mercedes EQA ska både A-klass och GLA lanseras som laddhybrider.

 
Jag ser fram emot Mercedes EQA.
Ja
135
32
Nej