Togg är Turkiets egna elbil

Turkiets president Erdogan presenterade nyligen de två första modellerna från det inhemska märket Togg. Bilarna är designade av italienska Pininfarina

Togg är Turkiets egna elbil

"En 60-årig turkisk dröm håller på att bli verklighet", sa presidenten och syftade på tidigare planer på en inhemsk bilproduktion. "När vi kommer att se den här bilen på vägar runt om i världen har vi nått vårt mål."

Bilproduktion är visserligen inget nytt i Turkiet. Idag har Hyundai, Toyota, Honda och Renault med flera fabriker i landet, men ett turkiskt bilmärke har länge varit en dröm.

Drömmen har tagit form av ett konsortium av fem företag som investerar 34,4 miljarder kronor i projektet - bilmärket Togg. Målet är att tillverka 175.000 elbilar årligen.

Den första bilen från Togg är en eldriven SUV med 300 eller 500 kilometers räckvidd beroende på batteri. Det ska gå att ladda upp till 80 procent på en halvtimme.

Köparna erbjuds också två olika drivlinor. En med drivning på bakhjulen som levererar 200 hästkrafter. 0-100 km/h klaras av på 7,6 sekunder.

Med dubbla motorer får man dubbla effekten och drivning både fram och bak. Med denna kombination ska 0-100 km/h gå på 4,8 sekunder.

Togg framhäver att bilen erbjuder både lyx och hög säkerhet. Sju krockkuddar är standard och bilen ska leverera autonomi på "nivå 2+". I bilen finns en förarassistent i hologram-form och infotainment-systemet kan visa tredimensionell information.

En annan intressant detalj är att batteriet bidrar till att ge chassit 30 procent mer vridstyvhet.

År 2022 kommer SUV-modellen att rulla ut från bilhallarna. Då ska Turkiet ha fullt utbyggd laddinfrastruktur, utlovade president Erdogan. Han visade också upp en kommande sedan.

 

Sedanen kommer senare.

 
Hoppas att den kommer att säljas i Sverige!
Ja
329
88
Nej