Mercedes galna framtidsbil Vison Avtr

Det finns inte en enda rak linje i Mercedes-Benz nya framtidsbil Vison Avtr. Bilen saknar ratt och har komposterbara batterier och ballongdäck.

Mercedes galna framtidsbil Vison Avtr

Konceptbilen Vison Avtr är inspirerad av science-fiction-film Avatar. Mercedes-Benz har samarbetat med skaparna av filmen från 2009 för att få fram en framtidsbil som är i harmoni med naturen.

Syftet med konceptbilar är att ta ut svängarna. Att kunna prova nya idéer utan att vara bunden till vad som kan masstillverkas med dagens teknik. Det är också ett bra sätt att testa nya designgrepp på publiken. Därför är det inte ovanligt att nya bilar har drag av tidigare konceptbilar.

Mercedes-Benz bilar har gått mot rundare former och Vision Avtr bygger helt på böljande former och har inte en enda rak linje.

"Vision Avtr visar hur en S-klass för nästa århundrade kan se ut", säger Stefan Köhl designchef på Mercedes-Benz till Autocar.

Bilen är elektriskt och självkörande, vilket gör att det inte behövs någon ratt eller ens en förare. Passagerarna interagerar med bilen genom att placera ena handen på en stor självlysande kontroll som finns på mittkonsolen.

Hållbarhet har stått i fokus under designprocessen. Golvet i kupén gjort av rotting och all inredning är tillverkad av återvunnen plast eller ett veganskt material.

Bilen har ett batteri på 110 kWh med grafenbaserade celler som är fria från sällsynta jordartsmetaller. Tanken är att det ska gå att kompostera batterierna. Varje hjul har en egen elmotor som tillsammans ger en systemeffekt på 480 hästkrafter.

Bilen har ballongdäck för att skona marken. Hjulen kan rotera så att bilen körs i sidled eller diagonalt. 

En spännande lösning är en panel med 33 klaffar istället för en slät backlucka. Klaffarna ska förbättra aerodynamiken, men också på något sätt kommunicera med människor utanför bilen.

Den andra delen i James Camerons filmserie Avatar ska ha premiär i mitten av december 2021. När en bil som liknar Vision Avtr kommer ut på marknaden är mer skrivet i stjärnorna.

 
Vison Avtr är ju galet snygg! Bygg den nu!
Ja
95
54
Nej