Mercedes visar upp ansiktslyft E-klass

Till sommaren kommer vi få se den ansiktslyfta Mercedes E-klass hos bilhandlarna. Redan nu har våra tyska kollegor fått provköra en prototyp. De kan berätta att ansiktslyfta E-klass bjuder flera tekniknyheter.

Mercedes visar upp ansiktslyft E-klass
Den stora grillen försvinner. E-klass säljs bara i tre designversioner: AMG längst till vänster, Avantgarde i mitten och Exclusive till höger.

"Hela mjukvaran i bilen är praktiskt taget ny", säger Michael Kelz, chefsingenjör för E-klassen, till tyska Auto Motor und Sport.

På utsidan är inte nyheterna så stora, den ansiktslyfta E-klassen blir svår att skilja från den nuvarande versionen. På bilsalongen i Genève kommer bilen att visas upp. De prototyper som Mercedes-Benz visat upp för utvalda journalister är maskerade och döljer de små skillnaderna som ansiktslyftet bjuder på.

E-klass kommer att få Mercedes senaste infotainmentsystem MBUX som är är betydligt snabbare och modernare än det nuvarande, det finns både röst- och geststyrning. Det kommer att finnas två 10,25-tums pekskärmar, en på mittkonsolen och en framför föraren. Genom att peka på skärmen kan man direkt lägga uppgifter i navigationssystemet. 

Nytt i systemet är också en funktion som kallas Mercedes Urban Guard, som bevakar området kring bilen när den står parkerad.

Infotainmentsystem MBUX är uppkopplat mot nätet och kan automatiskt uppdatera sin egen mjukvara. Det går dock inte att uppdatera hela bilens mjukvara över nätet, den funktionen kommer först i nästa generations S-klass.

Ansiktslyfta E-klass blir ännu mer självkörande. Bilen kan sköta styrningen i upp till 30 sekunder innan föraren måste lägga handerna på den kapacitiva ratten igen. I Europa kan den här tiden begränsas på grund av strängare lagkrav.

Motorutbudet till E-klass kommer nästan bara bestå av mildhybrider med 48-voltssystem. Det innebär att förbränningsmotorn kan stängas av under färd och att bilen kan "segla". Mercedes har även sänkt standardmodellen 15 mm för att minska luftmotståndet.

Den som vill ha mer elkraft kan välja en laddhybrid en räckvidd på 50 km. Tekniken kommer från nyligen lanserade Mercedes GLC. I Kina kommer det att finnas en förlängd version med dubbelt så många batterier och således fördubblad räckvidd.

Två av motorerna är nya, båda bensinare. Den ena är fyrcylindrig (M254) och ger 272 hästkrafter. Den andra är sexcylindrig (M256) och ger 367 hästar.

Det kommer inte längre finnas någon basmodell utan alla bilar säljs med något designpaket, Avantgarde, Exclusive eller AMG.

Slut på analoga instrument, nu är det dubbla skärmar som gäller i alla versioner av E-klass.

Alla versioner i E-klass har LED-strålkastare som standard.

Tack vare den integrerade startgeneratorn "seglar" E-klassen med motorn stängd av när momentet är tillräckligt för att bibehålla önskad hastighet.

Grundchassit har sänkts med 15 millimeter. Idealt sparar detta upp till 2 gram CO2.

Laddhybriden får 50 km räckvidd på ren eldrift.

 
Åker helst E-klass i baksätet - i en taxi!
Ja
81
165
Nej