Dodges elbil med avgassystem officiell – med fabrikstrim

Eftermarknadsmässan SEMA pågår för fullt i Las Vegas och då passar Dodge på att släppa mer information om deras kommande elbil Charger. Riktigt mycket effekt är att vänta.

Annons
Annons

Tidigare i år visade Dodge upp ett helt eldrivet koncept av muskelbilen Charger. Denna hade inte bara en växelspak utan även något Dodge kallar ”Fratzonic Chambered Exhaust” – världens första elbilsavgassystem. Ljudnivåer på upp till 126 dB utlovades.

Nu har man släppt effektsiffror för den svagare 400-voltsvarianten av bilen. Det kommer att finnas två olika effektnivåer som i sin tur kommer ha två extra trimnivåer vardera, av Dodge kallat ”Direct Connection performance upgrades”. Allt i från 455 till 670 hästkrafter kommer att erbjudas.

  • Nivå ett – 340 kW (455 hk)
    • Trim eStage 1 – 370 kW (495 hk)
    • Trim eStage 2 – 400 kW (535 hk)
  • Nivå två – 440 kW (590 hk)
    • Trim eStage 1 – 470 kW (630 hk)
    • Trim eStage 2 – 500 kW (670 hk)

800-volts drivlinan, kallat Banshee, kommer att få ännu mer effekt och ytterligare ett par trimningsnivåer. Vilken man än väljer görs fabrikstrimningen med hjälp av en ”kristallnyckel” som man stoppar in i bilens instrumentbräda.

Dodges elbil med avgassystem officiell – med fabrikstrim
Med hjälp av ”kristallnycklar” ska Dodge Charger-kunderna kunna trimma sin bil direkt via instrumentbrädan.

– Tekniken går framåt och modifierare och trimmare förändras med den. Vi demonstrerar hur gammal hederlig hot-rodding kommer att frodas i en framtid med elektrifierade muskelbilar, säger Dodges varumärkeschef Tim Kuniskis.

Om trimning i instrumenbärdan kommer vara lagligt här i Sverige är dock tveksamt. Ändrar man effekten i en bil krävs en registreringsbesiktning. Precis som när Polestar lanserade sin mjukvarutrimning för Polestar 2 som gav 68 hästkrafter extra.

Bilen som står och spänner musklerna i Dodgemontern på SEMA bär 18-tums konceptfälgar i kolfiber och en speciell röd färg med namnet Stryker Red. Med hjälp av en gigantisk skärm visar man även upp nio olika lacker och lika många varianter på fälgar.

Konceptet ska också enligt tidigare uppgift ha en elektromekanisk växellåda med ”distinkta växlingspunkter”, men det är inget Dodge ordar om nu intressant nog.

Dodges elbil med avgassystem officiell – med fabrikstrim
”Banshee”-emblem på framskärmen och konceptfälgar i kolfiber är några av detaljerna som Dodge visar upp på mässan.

Under mässan kommer Dodge även att samla in reaktionerna på ljudet från Fratzonic-”avgassystemet” från folk på plats. Systemet består av ett par högtalare och en resonanslåda. Beroende på mottagandet ska man finslipa tonerna för att tillfredställa kunderna på bästa sätt.

Annons
Annons
Rulla till toppen