Miljödebatt: Inför ”ROT-avdrag” för taxi och hyrbil

"Om fler ska välja bort bilen behöver alternativen till privatbilen bli mer attraktiva", det skriver företrädare för hyrbils- och taxinäringen. De vill inför ett avdrag för taxiresor och bilhyra.

Miljödebatt: Inför ”ROT-avdrag” för taxi och hyrbil
Foto: Sopa Images/LightRocket/Getty Images

I en debattartikel i tidningen Ny Teknik skriver Claudio Skubla, förbundsdirektör på Svenska Taxiförbundet, och Anders Trollsås, vd för Biluthyrarna Sverige, att det behövs nya styrmedel som i grunden förändrar resandemönstret och inte bara gör det dyrare att resa. 

De menar att kollektivtrafiken behöver behöver bli bättre på att ta resenären från start till mål. Något som taxibilar är bra på. Taxiresor uppfattas dock som dyra av privatpersoner, bland annat för att cirka 60 procent av priset för en taxiresa är skatter och avgifter. 

Skribenterna påpekar att regeringens klimatplan varken nämner taxi eller hyrbilar, och skriver:

"Här bör regeringen tänka om och tänka nytt. Som en del i klimatpolitiken bör regeringen utreda ett miljöavdrag för alternativen till privatbilen: taxi, hyrbilar och andra former av bildelning. Modellen är lika enkel som skatteavdragen för rut och rot."

Skribenterna vill också att taxi och hyrbilar ska slippa trängselskatt.

Tanken är att avdrag för taxi och hyrbilar ska minska behovet av egen bil. Det gör bland annat att färre p-platser behövs i stadskärnor och andra trafikknutpunkter.

Håller med, gör det billigare att ta taxi hem från krogen!
Ja
115
63
Nej