Boris Johnson stoppar avgasbilar – fem år tidigare än tänkt

Storbritannien tidigarelägger totalstoppet för nya bensin-, diesel- och hybridbilar fem år, meddelar premiärminister Boris Johnson.

Boris Johnson stoppar avgasbilar – fem år tidigare än tänkt
Premiärminister Boris Johnson Foto: Jeremy Selwyn/Getty Images

Tidigare var planen att försäljningen av bensin- och dieselbilar skulle stoppas år 2040. Nu ska även hybridbilar inkluderas och stoppet tidigareläggs fem år. Det görs för att uppnå målet noll nettoutsläpp i Storbritannien år 2050. 

Miljövänner menar att detta inte räcker och premiärminister Boris Johnson kontrar att stoppet kan flyttas fram ytterligare om det visar sig möjligt. På flera andra håll, exempelvis i Norge, planeras liknande förbud redan om fem år.

Utspelet från Boris Johnson gjordes tillsammans med den legendariske tv-profilen David Attenborough i London under ett upptaktsmöte inför höstens globala klimatmöte COP26 i Skottland.

Claire O'Neill som varit ansvarig för klimatmötet, men fått sparken, ger följande råd utifrån sina erfarenheter av Boris Johnson: 

"Mitt råd till alla som Boris lovar saker – det må vara väljare, världsledare, ministrar, anställda eller till och med familjemedlemmar – är att få det skriftligt, låta en advokat kolla på det, och kontrollera att pengarna finns på banken", säger hon i en radiointervju med BBC.

Boris Johnson och David Attenborough. Foto: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Ja
104
89
Nej