Volvos nya rekord ger de anställda mer i plånboken

Volvo Cars sålde över 700.000 bilar under 2019. Det nya rekordet gör att personalen får tillbaka sin bonus.

Annons
Annons

Vinsten landade på drygt 13 miljarder kronor för helåret 2019 (före skatt), vilket är på samma nivå som år 2017. 

”Ett starkt år. Väldigt stark volymtillväxt. Vi tog marknadsandelar på i princip alla marknader. Men det finansiella resultatet var också starkt”, säger Volvos vd Håkan Samuelsson till Sveriges Radio. 

Av de drygt 700 000 sålda bilarna har drygt 150.000 sålts i Kina, nästan 110.000 i USA och strax över 340.000 bilar i Europa. På den kinesiska marknaden ökade försäljningen med nästan 19 procent. Målet för 2020 är 800.000 sålda bilar varav 20 procent laddbara.

Efterfrågan på elbilar blir allt större och Volvo kommer att lansera en ny elbil per år. 2025 ska hälften av alla sålda Volvo-bilar vara helt elektriska. 

Men det finns några mörka moln på Volvos himmel. I januari registrerades 32 procent färre nya Volvobilar i Sverige jämfört med samma månad året innan på grund av de ändrade skattereglerna. Ett annat problem är att fabriken i Kina kommer att stå still i två veckor längre än planerat i samband med det kinesiska nyåret på grund av utbrottet av coronavirus.

”För helåret räknar vi med att ta tillbaka de två veckorna och få ut de volymer som vi planerat. Vi ser även i år att vi ska förbättra vårt resultat och att vi kommer fortsätta växa i volym”, säger Håkan Samuelsson.

Förutom positiva försäljningssiffror kommer Volvos vd även med ett glädjande besked till alla Volvo-anställda – bonusen som försvann förra året är tillbaka och blir 18.000 kronor per anställd.

Volvos nya rekord ger de anställda mer i plånboken
Volvos vd Håkan Samuelsson.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen