Verkstadsförening anmäler Tesla – menar att de vägrar sälja reservdelar

Sveriges Fordonsverkstäders Förening menar att Tesla systematiskt underlåter att sälja reservdelar till fristående verkstäder. Om det stämmer kan det vara ett brott mot svenska konkurrenslagar.

Verkstadsförening anmäler Tesla – menar att de vägrar sälja reservdelar
Foto: Tesla

Sveriges fordonsverkstäders förening, SFVF, lämnade den 6 februari in en anmälan till konkurrensverket där de hävdar att "Tesla som verkar på den svenska marknaden har satt i system att via återförsäljare inte sälja reservdelar till oberoende reparatörer". I anmälan bifogar de en mailkonversation där en medarbetare på Tesla skriver till en verkstad att de "säljer inte reservdelar till tredje part utan endast direkt till kunder på deras egna VIN-nummer."

Ulf Stefansson, jurist på SFVF, menar att det här gör det omöjligt för oberoende reparatörer att utföra service och reparationer på Teslas bilar. "Detta är en allvarlig konkurrensöverträdelse enligt artikel 101.1 i EUF-fördraget som förbjuder avtal som har till syfte eller resultat att begränsa konkurrensen" menar han enligt ett pressmeddelande från SFVF.

Enligt Tesla Sverige finns det ingen grund för anklagelserna. "Fristående verkstäder kan köpa majoriteten av Teslas reservdelar från ett Tesla Service Center, detta sker dagligen. Beställningarna görs till den aktuella bilens VIN-nummer (chassinummer) eftersom modellversion och tillverkningsdatum styr specifikationer på de aktuella delarna", säger en talesperson på företaget till tidningen Vi Bilägare. 

Konkurrensverket bekräftar att de har tagit emot anmälan, men kan inte kommentera ärendet. "Jag kan inte säga något mer än att vi har tagit emot anmälan. Innan vi har fattat beslut om vi ska gå vidare med ärendet kan vi inte säga något om det, säger Marin Bäckström, jurist på Konkurrensverket, till Auto Motor & Sport.

Konkurrensverket kommer nu att inleda en så kallad förstudie för att kunna avgöra om de ska gå vidare med ärendet eller inte.

Läs också:

Jag vill kunna serva min Tesla var som helst!
Ja
198
38
Nej