Honda och Vattenfall utvecklar miljösmart laddare

Ladda när nätet är som mest fyllt med förnybar energi - och spara en slant på kuppen. Det är konceptet för ett nytt laddsystem som Honda, Moixa och Vattenfall utvecklar tillsammans.

Honda och Vattenfall utvecklar miljösmart laddare

Konceptet kallas E:progress och kommer att lanseras under 2020. Laddningen styrs centralt så att elen hämtas när nätet är som mest fyllt av förnybar energi. Då är priset oftast som lägst vilket gör att man kan tjäna in investeringen på ett till två år.

Med Hondas Power Charger kan man ladda 7 kW med enfas och 22 kW med trefas. Vid 22 kW kommer Honda E kunna laddas fullt på 4,1 timmar med 32 ampere, vilket är betydligt snabbare än via ett vanligt vägguttag.

Till en början är det tänkt att tjänsten ska erbjudas till Honda-ägare, men med tiden kommer även andra bilar att kunna anslutas. E:progress lanseras först i Storbritannien och sedan i Tyskland. Därefter kommer tjänsten till övriga Europa.

Tjänsten E:progress inkluderar ett elabonnemang hos Vattenfall med flexibel taxa över dygnet. Tjänsten omfattar även Ubricity:s nätverk av laddstationer i gatumiljö. I London har Ubricity byggt in eluttag i 1.700 lyktstolpar. Bilen laddas via en egen medhavd laddsladd med inbyggd mätare.

 

Ubricity laddstolpe i Berlin.

E:progress är inriktad på konsumenter, men kommersiella tjänster för publika laddare kommer senare.

– Det här är vårt första steg mot en tjänsteaffärsmodell inom energisektorn och vi åtar oss att fortsätta att investera och utveckla inom detta område som en del av stegen mot elektrifiering och utbrett anammande av elektriska fordon, säger Jørgen Pluym, projektledare för energihantering, Honda Motor Europe.

Smart med smart laddning!
Ja
70
4
Nej