Snabbare reaktioner med smart sensorteknik

Med ny sensorteknik där bildinformationen analyseras direkt i bildsensorn kan bilar få kortare reaktionstid och bli säkrare.

Snabbare reaktioner med smart sensorteknik
Foto: Gettyimages

Kameror är en central komponent i många säkerhetsssytemen i dagens bilar, och i takt med att bilarna blir mer självkörande blir bilarnas kameror allt viktigare.

Forskare vid Institute of Photonics vid Wiens universitet i Österrike har lyckats skapa en processor som både kan samla in bilddata och analysera bilden. 

Med konventionell sensorteknik skickas en massa data vidare till en separat processor för bildanalys. Att skicka all data och analysera den tar tid. 

Den nya sensortekniken använder ett så kallat neuralt nätverk som kan analysera bilden direkt och sålla bort oväsentlig data. Processen härmar hur djur fungerar där visuell information reduceras innan den när hjärnan.

Bildanalysen kan ske på någon nanosekund, vilket gör att bilens system regerar i realtid. Och det gör i sin tur bilarna säkrare.

Forskarteamet byggde ett sensorchip som klarade av att göra 20 miljoner operationer per sekund. Det hade gått att höja beräkningshastigheten ännu mer om inte bandbredden vid bildförstärkningen utgjort en flaskhals.  

Testsensorn hade mycket begränsad upplösning, men forskarlaget räknar med att det inte ska vara några problem att att skala upp sensorn.

Hoppas att den här tekniken snart kommer i vanliga bilar.
Ja
37
5
Nej