Från idé till verklighet – nu rullar 2 självkörande el-bussar i Linköping

Forskningsprojektet "Ride the future" är nu verklighet i Linköping. Från och med igår rullar 2 självkörande bussar på Campusområdet.

Från idé till verklighet – nu rullar 2 självkörande el-bussar i Linköping

Projektet med de självkörande bussarna är en del av ett forskningsprojekt som drivs av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut. Syftet är att studera hur bussarna interagerar med varandra och därigenom dra slutsatser för hur självkörande fordon kan komma att komplettera den befintliga kollektivtrafiken i framtiden.

De fransktillverkade el-bussarna som kommer från Navya och EasyMile rymmer max 13 personer vardera och kör en sträcka på 2,1 kilometer inom Linköpings universitetsområde. På slingan finns 8 hållplatser.

Ombord på bussen finns en säkerhetsförare som är specialutbildad för att kunna manövrera bussen manuellt ifall det skulle behövas.

– Totalt 3,5 miljoner resenärer har nyttjat våra autonoma fordon runt om i världen sedan 2005, vilket gör att vi är idag en ledande aktör inom autonoma mobilitetslösningar. "Ride the future" är en del i vår ambition att kunna erbjuda smarta, säkra och sömlösa mobilitetslösningar. Vi har varit en del av Linköping sedan 1998 och det känns bra att kunna erbjuda ny teknik till Linköpingsborna, säger Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev Sverige AB.

Projektet är ett samarbete mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Linköping Science Park, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.

 
Bra att forskningen inom självkörande fordon går framåt.
Ja
26
4
Nej