Nya Kia Sorento blir både hybrid och laddhybrid

Nya Kia Sorento lanseras i september, men redan nu berättar Kia det mesta om den nya bilen.

Nya Kia Sorento blir både hybrid och laddhybrid

Den första generationen av Kia Sorento lanserades 2002 och var tänkt som en terrängbil. Sedan dess har Sorento utvecklats och blivit en bekväm och välutrustad suv. I dag är Sorento ett av Kias flaggskepp.

I september lanseras den fjärde generationens Sorento som bjuder på rejäla förändringar. Två olika elektrifierade alternativ erbjuds, en hybrid och en laddhybrid. Det kommer också en variant med dieselmotor. 

Hybriden har en turboladdad 1,6-liters bensinmotor och en 44,2 kW elmotor som leder kraften genom en sexväxlad automatlåda. Batteriet har en kapacitet på 1,49 kWh. Systemeffekten är 230 hk och vidmomentet är 350 Nm. Mer uppgifter om laddhybriden släpps senare i år.

Dieselmotorn på 2,2 liter ger 202 hästar och 440 Nm i vrid. Kraften gå via en åttaväxlad dubbelkopplingslåda, vilket sänker förbrukningen med 2-3 procent jämfört med en konventionell automatlåda. Motorblocket är gjort av aluminium vilket gör motorn 19,5 kilo lättare än föregångaren. 

Fjärde generationens Kia Sorento blir lite större än den nuvarande modellen, en centimeter längre och en centimeter bredare. Det ger en längd på 481 centimeter och 190 centimeters bredd.

Axelavståndet har vuxit med 3,5 centimeter vilket gynnar innerutrymmena. Liksom tidigare modell är bilen sjusitsig. Med den bakre sätesraden nedfälld ryms 821 liter. Med alla säten uppfällda finns det inte så mycket lastutrymme kvar, 179 liter bagage i hybriden och 187 liter i dieselversionen.

Förarmiljön har en centralt placerad 10,25 tum stor infotainmentskärm som och ett 12,3 tum stort instrumentkluster framför föraren. Kia lovar att bilen har förarassisterande system som är up-to-date.

Diesel- och hybridversionerna kan börja förhandsbokas i april. Till sommaren blir det möjligt att boka laddhybriden som börjar levereras i slutet av 2020.

I Sverige kommer nya Sorento att säljas i tre olika utrustningsnvåer. Priserna är ännu inte klara.

 
Inte så upphetsande, men verkar vara en vettig bil.
Ja
112
10
Nej