Aston Martin utvecklar kompakt V6:a för hybriddrift

Aston Martin har en anrik historia fylld av V12:or och V8:or, men nu är det downsizing som gäller och 2022 kommer en turbomatad V6:a som kombineras med elmotorer att göra premiär.

Aston Martin utvecklar kompakt V6:a för hybriddrift

Under flera år har Aston Martin använt motorer från Ford och Mercedes, men den här turbomatade V6:an utvecklar Aston Martin själv.

Den nya motorn är ett måste för att Aston Martin ska klara de framtida utsläppskraven. Cylindervolymen är "bara" tre liter och det är tänkt att motor ska verka tillsammans med elmotorer. Motorn kallas TM01 och ska uppfylla Euro 7-kraven.

TM01-motorn är kompakt och kan placeras lågt.

TM01-motorn blir betydligt mindre och lättare än de nuvarande motorerna. Vikten hamnar under 200 kilo och storleken hålls ner genom en så kallad "hot V"-konstruktion där turbon placeras mellan cylinderraderna. Det kompakta formatet gör det enklare att mittmontera motorn.

Under 2022 gör den nya motorn debut i en bilmodell som fått det nordiska namnet Valhalla. Motorn kommer att placeras strax bakom föraren. Tack vare torrsumpsmörjning kan motorn monteras lågt för att ge en låg tyngpunkt.

 

Så här fungerar en "hot V"-motor:

Verkar lovande med den nya motorn!
Ja
43
6
Nej