Fortsatta problem med mjukvaran i VW ID 3 – ”Det här är inte roligt längre”

Uppgifter till tyska medier vittnar om att Volkswagen söker hjälp hos Daimler för att få till mjukvaran i elbilen ID 3.

Annons
Annons

Att Volkswagen haft problem med mjukvaran i den kommande elbilen ID 3 har det ryktats om länge. I slutet av februari i år kom uppgifter om att Volkswagens testförare rapporterat så mycket som 300 fel per dag, och att bilen på grund av detta riskerar att försenas i upp till ett år. De bilar som byggs parkeras på en stor parkeringsplats i väntan på ett fungerande operativsystem.

Volkswagen har tonat ned problemen från officiellt håll. På företagets årliga mediakonferens i förra veckan sa vd:n Herbert Diess att de kommer att hålla schemat för ID 3, och att de första leveranserna kommer att ske i sommar.

Men enligt uppgifter till tidningen Süddeutsche Zeitung råder helt andra tongångar internt. Enligt de källor som tidningen pratat med är bilen ”långt ifrån redo” för marknaden. ”Det här är inte roligt längre”, säger en källa. Ett problem är att Volkswagen inte lyckas rekrytera kompetenta IT-utvecklare. ”Det är en katastrof. Vi får helt enkelt inte in rätt folk”, säger en källa. 

Enligt tidningen ska ett topphemligt möte ha ägt rum, där högt uppsatta personer inom Volkswagen träffat sina kollegor på Daimler för att be dem om hjälp med mjukvaruproblemen. Detta för att dra ned på kostnaderna och snabba på utvecklingstakten. Daimler ska dock redan ha ett liknande upplägg på gång med BMW, vilket gör att Süddeutsche Zeitung liknar det hela vid ett triangeldrama.

ID 3 är en oerhört viktig bil för Volkswagen, och lite av ett prestigeprojekt för vd:n Herbert Diess. Modellen symboliserar Volkswagens skifte till utsläppsfria bilar. Den är också en viktig pusselbit för att Volkswagen ska uppnå de nya EU-kraven för genomsnittliga koldioxidutsläpp. Enligt Süddeutsche Zeitung behöver Volkswagen ha 100.000 ID.3 på vägarna i slutet av året om de ska lyckas undvika böter.

 

Läs också:

Annons
Annons
Rulla till toppen