Coronakrisen: Bilförsäljningen rasar kraftigt

Nya siffror från Bil Sweden visar att försäljningen av personbilar minskade med 37,5 procent under april. Men allt pekar inte nedåt.

Annons
Annons

– Det var väntat att vi skulle få en nedgång av nyregistreringarna i april. Coronautbrottet har skapat en osäkerhet på både efterfrågesidan och utbudssidan. En stor del av bilfabrikerna världen runt står antingen stilla eller jobbar med begränsad kapacitet, samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans påverkar fordonsmarknaden, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Hon vill få till en kick-start av marknaden så fort smittspridningen avtar och menar att det kan ske om skrotningsersättningen höjs till 25.000 kronor. Ett annat förslag från Bil Sweden är att förlänga nedsättningen av förmånsvärdet för tjänstebilar samt tidigareläggande av offentlig upphandling av fordon.

Med anledning av Coronautbrottet har Bil Sweden tidigare reviderat ned sin prognos för nyregistrerade personbilar i år från 330 000 till 270 000 bilar.

Allt ser inte mörkt ut. Andelen laddbara bilar fördubblades jämfört april förra året, från 10,1 procent till 22,6 procent.

–Trots det osäkra läget kommer fordonsindustrins strategier för att hantera de globala utmaningarna ligga kvar med elektrifieringen, uppkopplade och allt säkrare fordon. Laddbara bilar står emot fallet bättre än andra modeller, vilket tydligt visar kundernas efterfrågan på laddbara bilar.Vår prognos för andelen laddbara bilar i år på 30 procent ligger kvar, säger Jessica Alenius.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen