Nästa Volvo XC90 blir självkörande – men är försenad

Volvo tvingas skjuta upp lanseringen av nästa generations XC90 ett år, till 2022. Bilen kommer att bli självkörande på motorväg med hjälp av lidarsensorer som känner av omgivningen.

Annons
Annons

Precis som dagens XC90 var början på en ny generation Volvo-modeller kommer nästa XC90 bli den första modellen med en ny plattform som kallas SPA 2.

Vi har tidigare skrivit om planerna för nästa generation av XC90. Tanken var att bilen och all ny teknik skulle lanseras under 2021. Det är också tänkt att bilen ska kommer i ett helelektriskt utförande som ska tillverkas i USA och det inte kommer att erbjudas någon dieselmotor.

Enligt Dagens Industri har Volvo tvingats revidera planerna för XC90 och skjuta fram lanseringen ett år till 2022.

Nästa Volvo XC90 blir självkörande – men är försenad
Så här kan lidarsensorerna monteras i taket för att ge bästa möjliga sikt. Foto: Volvo

Samtidigt passar Volvo på att berätta mer om nästa XC90 och mer specifikt om dess självkörande funktion ”Highway Pilot” för motorvägskörning. 

Systemet använder lidarsensorer som är monterad i taket för att ge bästa möjliga sikt. Sensorerna avger laserljuspulser som skannar omgivningen och skapar en tredimensionell karta som uppdateras i realtid. Utöver datan från lidarsensorerna använder även systemet kameror och radar för att samla in information om trafikmiljön.

Nästa Volvo XC90 blir självkörande – men är försenad
Så här ser lidarsensorerna den omgivande trafikmiljön

Teknikniken är utvecklad av företaget Luminar och systemet kan uppdateras över internet.

Planen är att förbättra och utöka förarassistanssystemen framöver. Alla SPA 2-baserade bilmodeller kommer att vara anpassade för att ha lidarsensorer som standard. 

– Autonom körning har potential att bli en av de tekniker som räddar flest liv i historien, förutsatt att den introduceras på ett ansvarsfullt och säkert sätt, säger Henrik Green, utvecklingschef på Volvo Cars. 

Utöver XC90 filar även Volvo på en större suv som kanske får namnet XC100.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen