Seat petat – Volkswagen letar nytt märke för att bygga de billigaste elbilarna

Volkswagengruppen överväger vilket av sina varumärken som ska utveckla en ny familj av små elbilar efter att Seat förlorat projektet.

Annons
Annons

Volkswagens högsta chef, Herbert Diess, sade i mars 2019 att Seat skulle leda utvecklingen av elbilar som skulle kosta mindre än 20.000 euro och ersätta den elektrifierade versionen av VW Up, Skoda Citigo och Seat Mii.

En källa nära Seat säger att Volkswagenmärket nu i stället kommer ansvara för projektet. Personer inom VW-gruppen anser att det blir ”fler synergieffekter”, rapporterar Automotive News.

De små elbilarna kommer baseras på en rejält modifierad version av Volkswagengruppens elbilsplattform, MEB Entry. Plattformen kortas ned till mindre än 4.000 millimeter, ungefär som storleken av Volkswagen Polo. MEB Stödjer Volkswagen ID3.

Att anpassa plattformen för små stadsbilar på ett kostnadseffektivt sätt är utmanande eftersom Volkswagen behöver skära ned en tredjedel av kostnaderna jämfört med ID3. Ingenjörerna har tittat på allt från mindre elmotorer till olika batterimodulskonfigurationer så att bilen får det krockskydd som förväntas av kunderna.

Att Seat vann det tekniska ansvaret för MEB Entry visade VW-gruppens förtroende för VD:n Luce De Meo som levererade vinster efter att han anlitades 2015. De Meo har sedan dess lämnat Volkswagengruppen och blir 1 juli VD för Renault.

Seat skulle samarbeta om projektet med biltillverkaren JAC, Volkswagengruppens elbilspartner i Kina. JAC Volkswagen skulle introducera det spanska märket i Kina 2021 och bygga batteridrivna Seats. Den kinesiska elbilsmarkanden har svalnat efter att regeringen minskade sina subventioner förra året. I år ser det dystert ut på grund av coronaviruset. Seat har skjutit upp sitt inträde på den kinesiska marknaden på obestämd tid.

Enligt en talesperson för Volkswagengruppen har Seats förlust av MEB Entry-projeket kopplingar till Seats beslut att inte träda in på den kinesiska marknaden. 

Vilket bilmärke som tar över ansvaret för MEB Entry-plattformen är ännu inte beslutat.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen