Bekräftat: Teslarivalen Byd Han EV kommer till Europa

Det kinesiska bilmärket Byd Auto tar sikte på Europa med en eldriven lyxsedan. Mängder av prestanda och teknik utlovas.

Bekräftat: Teslarivalen Byd Han EV kommer till Europa
Foto: Byd

Den kinesiska elfordonstillverkaren Byd Auto grundades redan år 2003 och är världens andra största tillverkare av laddbara bilar efter Tesla, sett till antal sålda bilar. Trots det är det nog få här i Europa som ens känner till att märket existerar.

Men företaget, som hittills framför allt sålt bilar på den inhemska kinesiska marknaden, har tydliga ambitioner om att etablera sig i Europa. I maj i år meddelade Byd att de kommer att börja expandera i Europa med start i elbilslandet Norge, där den eldrivna suven Tang kommer att börja säljas inom kort.

 

Byds flaggskeppsmodell bjuder på teknik i överflöd – bilen har bland annat självkörande teknik med 5G-uppkoppling. Foto: Byd

I veckan bekräftades också att även den nya flaggskeppsmodellen Byd Han kommer att lanseras i Europa någon gång efter sin Kina-debut i juni i år. Det skriver brittiska Autocar. Den nya modellen är tydligt fokuserad på att locka samma målgrupp som Tesla Model 3 och har både teknik, prestanda och räckvidd som kan matcha Teslan.

Alla detaljer är inte kända ännu, men den ska enligt uppgift kosta mellan 45.000 och 55.000 euro, ha en räckvidd på omkring 45 mil och göra 0–100 km/h på 3,9 sekunder. Bilen ska också ha ett självlärande förarassistanssystem ombord som kommunicerar via 5G-nätet. Bilen drivs av vad Byd kallar ett "Blade battery" och som enligt uppgift ska vara säkrare och mer kompakt än andra elbilsbatterier.

Foto: Byd

Byd Auto Company är ett dotterbolag till Byd Company, som grundades 1995. De tillverkar bilar, bussar, elcyklar, gaffeltruckar och så vidare. De bygger både laddhybrider och rena elbilar och har ett dussintal modeller i sitt utbud, varav flera är döpta efter en kinesisk dynasti. Byd är en förkortning för "Build your dreams".

Jag köper gärna en Byd i stället för en Tesla.
Ja
249
99
Nej