Lista: 10 elbilar som lanseras nästa år

Just nu sker det en elbilsrevolution inom bilbranchen där näst intill laddhybrider och elbilar lanseras. Här är tio elbilsmodeller att se fram emot när de lanseras 2021.

Lista: 10 elbilar som lanseras nästa år
Foto: Jeff Johnson.

Electrek har listat tio olika elbilsmodeller som släpps 2021. 

Rivian R1T

Rivian R1T skulle från början dykt upp 2020, men den har försenats till nästa år. Modellen kan bli den första helelektriska pickupen som anländer till marknaden, innan Cybertruck och F-150 Electric som lanseras sent under 2021. Med en mindre radikal design jämfört med Cybertruck lockar den kanske mer traditionella pickupförare.

Specifikationerna eller priset är kanske inte så lockande som Cybertrucken, men Rivian har signalerat att de kommer uppdateras för produktionsversionen av modellen.  

 

 

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck är antagligen elfordonet som flest ser fram emot när den lanseras nästa år. Dess radikala design tillsammans med dess spektakulära utrymmen och hyfsat pris kan göra den till en kraft att räkna med i pickup-segmentet. 

Tesla Cybertruck kommer produceras i tre olika utföranden med en, två eller tre elmotorer. Minst kraftfulla versionen får en räckvidd på 40 mil. Med största batteripaketet är räckvidden 80 mil.

Ford F-150 Electric 

Det tog ett tag för Ford att bestämma sig för den här modellen. Först hade den amerikanska biltillverkaren tänkt att enbart introducera en hybridversion av sin bäst säljande pickup, men Ford förstod till slut att det inte var tillräckligt och valde en helelektrisk version till 2021. Dock finns det inte så mycket information om modellen just nu.

GMC Hummer EV 

Yytterligare en elektrisk pickup som lanseras 2021 är GMC Hummer EV. Dock verkar det som att den förväntas bli relativt dyr och därmed inte ha samma påverkan på marknaden som de tre ovan. Hummern förväntas komma till marknaden sent under 2021, några specifikationer och priser är ännu inte kända. 

 

 

Audi Q4 e-tron 

Förutom Pickupsegmentet får även SUV/crossover-semgentet en rejäl elektrisk boost. Redan i år har flera lanseringar skett, bland de mest uppmärksammade har varit Tesla Model Y, men även Hyondai Kona EV och Kia Niro EV. 

2021 kommer bland annat Audi Q4 e-tron lanseras. Audi säger att Q4-etron är utrustad med två elektriska motorer,, det resulterar med andra ord i fyrhjulsdrift och har en kombinerad effekt på 225 kW. Enligt tillverkaren blir accelerationen från 0 till 100 km/h på 6,3 sekunder och bilen har en toppfart på 180 km/h, samt en räckvidd på 450 kilometer. Antagligen börjar priset på omkring 45.000 amerikanska dollar. 

 

 

Mercedes-Benz EQA

Mercedes-Benz EQA skulle först vara en mindre halvkombi, men uppgraderas till en något större crossover, antagligen för att kunna konkurrera med Audi Q4 e-tron och Tesla Model Y. Mercedes påstår att drivlinan har ett batteripack på 60 kWh med en räckvidd på 400 km, med över 268 hästkrafter samt en acceleration på 0 till 100 km/h på runt fem sekunder. Dock kommer siffrorna uppdateras när produktionsversionen av bilen presenteras. 

 

 

Nissan Ariya 

Vi har inte fått se en helelektrisk bil från Nissan sedan Leaf lanserades 2011. Nu kommer till slut en ny elbil från Nissan. 

Fordonet kommer vara en liten SUV/crossover och baseras på Ariya-konceptet som visades upp förra året. Nissan förväntas att visa upp produktionsversionen av bilen i sommar med en lansering nästa år. Modellen borde vara en nedtonad version av konceptet och den kan ha en räckvidd runt 480 kilometer. Det finns ännu inte några uppgifter om priser. 

VW ID.4  

Volkswagen har bekräftat att ID.4 kommer nästa generations första globala elektriska bil som baseras på MEB-plattformen. ID.4 blir tillgänglig i hela världen när den lanseras 2021. Den kommer ha en räckvidd upp till 500 km enligt WLTP och förväntas storleksmässigt vara runt Tesla Model Y.

 

 

BMW iNEXT

Det finns inte mycket som är känt om modellen, men det har pratats om en räckvidd upp till 580 kilometer. Produktionsversionen visas antagligen upp inom en snar framtid. 

 

 

Mercedes-Benz EQS

Lyxsedan-segmentet har hittills dominerats av Tesla Model S, men EQS kan konkurrera om marknaden. Den tyska biltillverkaren presenterade konceptet förra året, men produktionsversionen förväntas visas upp senare i år och tonas ned från det futuristiska konceptet.  

Mercedes säger att EQS är utrustad med en dubbel drivlina som har en kombinerad effekt på 350 kW med ett vridmoment på 760 Nm vilket borde innebära en acceleration från 0 till 100 km/h på 4,5 sekunder. Räckvidden borde vara runt 700 km på en laddning. 

 
Jag kommer köpa minst en av bilarna på listan.
Ja
101
241
Nej