Lista: Här är miljöbilarna som är dyrast att äga

Lista: Här är miljöbilarna som är dyrast att äga
Tesla Model X har den högsta totalkostnaden av bilarna i jämförelsen.

Bilauktionssajten Kvdbil har räknat på den totala ägandekostnaden för 19 av Sveriges vanligaste miljöbilar. I sammanställningen har man räknat in kostnader för värdeminskning, skatt, försäkring, service och bränsle över tre år och en med körsträcka på 1.500 mil per år.

– Det är förvånansvärt stora skillnader i ägandekostnader. Trots miljöbilspremien på 60 000 kr för de mest miljövänliga modellerna, som dessutom går på el, går det inte att säga att de är billigast att äga, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil. 

Som vanligt är det så att den enskilt största kostnaden den för värdeminskning. Störst värdeminskning har Nissan Leaf, som endast är värd 57 procent av sitt ursprungliga värde efter 3 år. Den bonusbil som håller sitt värde bäst är Toyota RAV4.

Tesla dyrast – Renault bililgast

Det är elbilar i både toppen och botten. Allra dyrast över tre år är Tesla Model X, som enligt Kvdbils beräkningar kostar 18.185 kronor i månaden. Därefter följer Porsche Cayenne E-Hybrid 15.622 kronor. 

I andra änden av listan är det lite billigare. Allra lägst månadskostnad har Renault Zoe, som endast kostar 3.569 kronor. Tätt följd av småbilen Toyota Yaris hybrid, som kostar 3.904 kronor i månaden att äga de första tre åren.

– För de flesta modellerna halveras värdet under de första tre åren så för att nybilsköpet inte ska gräva djupa hål i plånboken rekommenderar jag verkligen att räkna på den totala ägandekostnaden. Vill man spara pengar är det alltid bäst att köpa begagnat, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Billigaste miljöbilarna 

Modell: Kronor/månad:
Renault Zoe R135 3.569
Toyota Yaris 1.5 Hybrid 5dr 3.904
Kia Ceed 1.6 Plug-in Hybrid SW 4.151
Kia Niro Plug-in Hybrid 1.6 LCI 4.541
Volkswagen e-Golf 5.034

Dyraste miljöbilarna 

Modell: Kronor/månad:
Tesla Model X 100D 18.185
Porsche Cayenne E-hybrid 15.622
Tesla Model 3 Long Range AWD 9.251
Volvo XC60 T8 AWD Twin Engine 8.935
Lexus NX 300h 8.377

 

 

 

Om undersökningen
Kvdbil har beräknat TCO (Total Cost of Ownership) för ett urval av Sveriges vanligaste miljöbilar. Det innebär att vi har tagit hänsyn till samtliga kostnader som följer av inköpsbeslutet av en ny bil. I jämförelsen har en beräkning gjorts på den genomsnittliga kostnaden per månad efter tre års ägande och cirka 4
.500 mils körsträcka, inklusive bränsle. Bränslepriserna baseras på ett elpris på 2,5 kr/kWh och ett drivmedelspris på 14 kr/liter. Försäkringskostnad och servicekostnad är estimat baserad på en persona (man, Stockholm, 30-årsåldern) och kan variera mycket.

Sammanställningen i sin helhel. Klicka för större bild.

 
Jag räknar alltid på den totala ägandekostnaden innan jag köper bil.
Ja
113
49
Nej