BMW satsar på att göra bränsle av koldioxid

BMW satsar 116 miljoner kronor på att en teknik för att fånga in koldioxid i atmosfären och göra om den till bränsle för förbränningsmotorer.

BMW satsar på att göra bränsle av koldioxid

BMW:s riskkapitalbolag i Ventures har satsat 12,5 miljoner US-dollar i startup-bolaget Prometheus Fuels i Silicon Valley.

Sedan 2019 har Prometheus Fuels utvecklat teknik för att fånga in koldioxid och sedan omvandla den till drivmedel som kan användas i fordon med bensin- eller dieselmotorer. Det är möjligt eftersom drivmedlet är molekylärt är identiskt med diesel eller bensin. Det går också att göra jetbränsle för flygplan, enligt Prometheus Fuels.

Pengarna från BMW ska förhoppningsvis göra det möjligt att lansera drivmedlet redan i slutet av 2020 på bensinstationer i Kalifornien. Året efter hoppas man på internationell lansering.

Omvandlingsprocessen ska drivas med sol- och vindkraft.

Dyrt ska det inte heller bli. I ett första steg räknar Prometheus Fuels med en pris i nivå med bensin. När volymen ökar kan priset pressas under det fossila literpriset.

 

Ger en direkt positiv miljöeffekt

BMW i Ventures påpekar en fördel med det här drivmedlet jämfört med elbilar. Det tar minst ett decennium att byta ut alla bilar med förbränningsmotorer mot elbilar. Om det här nya bränslet fungerar kan det användas i alla förbränningsmotorer och direkt ge en positiv miljöeffekt.

Verkar lovande!
Ja
389
21
Nej